По принцип махането на семките е досадно, защото пречи на яденето на вкусната и освежаваща диня, но те имат редица ползи за здравето. Хората са склонни да изхвърлят семената, но това няма да се случва, ако знаят техните ползи за здравето.
Много полезни за подобряване на храносмилането, защото семената преминават през храносмилателния тракт, като подобряват движението на червата.
След като семената са покълнали, обелени и изсушени, те са вкусни, протеинови малки закуски. В 30 грама семена има 10 грама протеин, което е приблизително същото количество като в киселото мляко. В сравнение с други семена, те имат по-високо съдържание на протеин и по-ниско съдържание на мазнини.
Съдържат витамин В и магнезий, както и здравословни мазнини като мононенаситени и полиненаситени мазнини, които намаляват възпаленията в тялото, нивата на холестерол, риска от инсулт и сърдечни заболявания. Семената също имат високо количество на цитрулин. Този органичен комплекс съдържа много антиоксидантни свойства и разширява кръвоносните съдове, което също ги прави да работят по-ефективно. Това съединение е много полезно при лечение на здравословни проблеми като високо кръвно налягане и атеросклероза.
Един от най-добрите минерали, които се съдържат в тези семена е магнезий. Има 21 милиграма магнезий в 4 гр. семена. Важното уточнение е че възрастните трябва да консумират 400 мг магнезий всеки ден. Магнезият е минерал, който е от съществено значение за много метаболитни функции.
Една четвърт чаша семена има около 0.29 мг желязо. Желязото е много важно за кръвта, като хемоглобина пренася кислорода в тялото ни.
Семената също съдържат фолат, който е известен като витамин В-9 или фолиева киселина. Помага за контролиране на нивата на хомоцистеин, както и за ефективно функциониране на мозъка.