27 Юли 2016
80092
Снимков материал: pixabay.com
Яйцето - истински склад на хранителни вещества и микроелементи. Често закуската не е пълноценна без този продукт. Счупвайки суровото яйце, всеки от нас е забелязал малки бели нишки от двете страни на жълтъка, но малко хора отдават значение на това. Оказва се, че това са специални протеинови нишки, вплетени една в друга - т.нар. халаза .
Как да се провери свежестта на яйца
Ако яйцеклетката е оплодена, върху жълтъка се образува червена точка - зародишен диск. Халазата е необходима, за да фиксира позицията на жълтъка вътре в яйцето. Затова, накъдето и да обърнете жълтъка, неговият зародишен диск ще се намира в горната част, където е най-топло.
Наличието на такива нишки в счупеното сурово яйцето показва, че то е прясно, понеже с течение на времето халазата има свойството да се разтваря. Ако откриеш подобна нишка най-малко от едната страна на жълтъка, това значи, че яйцето е съвсем наскоро снесено.
Удивително, нали? Никога не бих се сетила!
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари