Желираната торта е бърз десерт – можете да приготвите безжелатиновата версия за по-малко от 15 минути и ще зарадва и най-претенциозния гастроном.
Всички я обичаме в нашата къща и изчезва бързо. Изключителна рецепта за Желирана торта без желатин .
Друго страхотно нещо за този десерт е, че можете да разнообразите плодовете, използвани в него, като всеки път избирате различни. Например, можете да опитате къпини, нектарини, грозде или други плодове, които в момента имате у дома.
Можете да експериментирате и с ядки, парченца шоколад, захаросани плодове.
Желирана торта без грам желатин
Тези видове торти са сполучливи най-вече благодарение на желатина. В случая е съвсем различно.
Съставката, отговорна за консистенцията и външния вид на тази торта, е предимно мляко и агар-агар на прах. Агар-агар на прах е естествено безцветен и безвкусен, така че няма да повлияе на вкусовите свойства на храната, към която го добавяте.
Това е растителна алтернатива на желатина и вече я има в повечето магазини за здравословни храни, а може да се поръча и по Интернет.
Имаме нужда от:
- 8 г агар-агар на прах
- 50 мл вода
- 350 мл прясно мляко
- 200 г кондензирано мляко
- 200 г плътно кисело мляко
- 2 кивита
- 3 мандарини
- 1 грейпфрут
- шепа малини или боровинки
По избор:
- Ядки
- Парченца шоколад
- Захаросани плодове
Приготвяне:
Първо измийте плодовете. Почистете добре от семки/ядки.
Нарежете по-едрите плодове на по-малки парченца.
Поставете малко плодове на дъното на съда за печене. Притискаме леко, за да залепнат.
Добавете агар-агара в тенджерата, добавете вода. Разбъркайте и загрейте.
Когато масата стане гладка и еднородна, добавете прясното мляко, след това добавете кондензирано мляко.
Варете на тих огън около две минути.
Разбърквайте непрекъснато сместа, за да не залепне. След това свалете тенджерата от котлона и добавете киселото мляко.
Разбъркайте всичко добре, пуснете плодовете в сместа.
Слагаме всичко в подготвената форма. Внимателно подравнете горната част.
Сложете десерта в хладилника. Оставете да се охлади напълно.
Можем да сервираме с бита сметана или шоколадова глазура.
Желаем ви добър апетит!