Невероятен десерт,, прилича много на торта. И е здравословно, можете да го готвите дори без захар, пак ще се окаже сладък, заради тиквата.
Основни компоненти: извара и тиква. Точно това, което спортистите обичат , отслабвайки и всички, които следят здравето и фигурата.
СЪСТАВКИТЕ
500 г тиквена каша
200 г извара
1 яйце
1 супена лъжица захар
30 г стафиди
1 супена лъжица мед
1 ч.л. портокалова кора
1 супена лъжица захар
1 пакетче ванилия
ПОДГОТОВКА
Подгответе продуктите. Почистете тиквата от семена и кори. Нарежете на парчета и сложете в тава за печене, покрита с пергаментова хартия. Изпечете във фурна, предварително загрята до 180 ° С до омекване. Достатъчи са 15 минути. Проверете готовността с клечка за зъби.
Измийте стафидите и залейте с гореща вода. Оставете да набъбнат.
Извара, захар, ванилия, яйце и 0,5 ч.л. портокалова коричка се разбъркват заедно. Разбийте тази маса в блендер до кремообразна.
Пасирайте тиквата до каша. Добавете мед и останалата портокалова кора. Ако тиквеното пюре изглежда твърде рядко, смесете с още едно яйце или супена лъжица царевично нишесте.
Намазнете лист за печене с растително масло. Разпределете равномерно 1/3 от тиквената маса, след това с равномерен слой 1/2 извара, половината стафиди. И отново сложете слоевете в същата последователност. Ще имате 1/3 от тиквеното пюре за най-горния слой.
Отгоре, ако желаете, можете да нарисувате всякакви шарки с извара, оставяйки буквално 2 супени лъжици за това.
Печете във фурната , загрята до 180 ° С, в продължение на 20 минути.
Тиквеният сладкиш също може успешно да се приготви със сушени кайсии вместо стафиди и други подправки: канела, карамфил, анасон, копър.