Никулден -традиции и обичаи за празника

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
Никулден -традиции и обичаи за празника
47571
Снимков материал: pixabay.com
Никулден -традиции и обичаи за празника

Българите почитат св. Никола като закрилник на морската шир, на реките и езерата, на подводния свят, на моряците и рибарите и празникът му е познат и като и „Морски Св.

Никола”. Народното вярване рисува светеца като необикновен момък, който има криле, лети над морето и спасява кораби и моряци, изпаднали в беда. Св. Никола бил повелител и на зимните студове, на морските стихии, пускал ледените ветрове, разлюлявал морето и потапял кораби и лодки. Затова на празника на светеца всички лодки излизат от морето и така отдават почит на покровителя си. Сутринта на Никулден близките на рибари и моряци отиват в църквата на тържествена литургия. Пред иконата на светеца поднасят дарове - дрехи, кърпи, пари.

Според преданието, когато светецът бил с лодката си в морето, излязла буря и подът на гемията се пропукал. Св. Никола хванал един шаран от водата, запушил с него дупката на лодката и спасил останалите моряци, които били с него. Затуй в чест на светеца се жертва шаран, тъй като той се приема за негов „слуга”. Стопанките приготвят празнично ястие от риба, наричано „рибник” - най-често шаран, пълнен с булгур, ориз , лук, орехи и стафиди, увит и печен в тесто. Затова наричат празника още „Рибни Св. Никола”, „Рибена черква”. Приема се, че костта от главата на шарана с формата на кръст има чудодейна сила. Наричат я „кръхче” (кръстче) или „дъна” и я пришиват към шапчиците на децата, за да ги пази от „зли очи” и от уроки. Казва се, че „на Никулден трябва да си почоплиш зъбите с кост от риба”, за здраве.

За никулденската трапеза жените приготвят и обредни колаци, наречени „боговица”, „николски кравай”, „богов хляб”, „светец”. Върху хляба моделират с тесто Св. Никола и кораба му. На трапезата се нареждат и други постни храни - варена царевица, жито, постни сарми, чушки и фасул, тъй като празникът е по време на постите. Част от рибника и питата жените раздават на съседи за здраве и за да пази Св. Никола моряците и лодките им от крушение. Трапезата не се вдига цял ден и къщата е отворена за всеки гост и пътник и никой не трябва да бъде върнат. По стар обичай първити уловени риби на този ден се даряват на Св. Никола - или пускат обратно във водата, или ги дават на съседи и близки.

Св. Никола се почита и като семеен и родов покровител, светец-пазител на дома и имота. Устройват се семейни чествания, познати като „служба”, „курбан”, „светец”, „слава”, „оброк”, „наместник”.

Из селото тръгват моми и ергени, наричани „службари” и канят роднини вечерта на служба, на която присъстват само най-възрастните мъже от един род. След празнично угощение мъжете отиват в дома на друг роднина и така обхождат целия род до сутринта. Св. Никола се почита и от момите на възраст за женене, които вярват, че той може да им помогне да си намерят добър съпруг и да бъдат щастливи. Тази вяра е свързана с житието на светеца, в което четем, че веднъж той дал на жена вдовица три торби с жълтици, за да може да омъжи трите си дъщери.

На празника се правят предсказания за времето и бъдещата реколта , присъстват и много женитбени елементи. Момите за женене ходят на църква, за да поднесат на иконата на светеца цветя и дарове, а на последното празнично хоро - сглядното, момите се ловят на хорото, а ергените и техните родители ги оглеждат.

Установяването на връзка със света на мъртвите е сред основните ритуални практики в този ден. В обреда вземат участие само мъжете, като най-възрастните поемат важната роля да направляват осъществяването на контакт с починалите предци-покровители.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft