1,5–2 кг шаран
100 г маслини без костилки
500 мл доматен сок
подправки за риба на вкус
300 мл бяло вино
черен пипер и сол на вкус
1/4 връзка магданоз
1 глава лук
1 морков
3 скилидки чесън
50 г масло
100 г стафиди
100 г орехови ядки
100 г кашкавал
1 връзка пресен лук
Шаранът престоява 2 часа в маринатата, след което гръбната му кост се изважда.
Морковите се настъргват, лукът, магданозът и чесънът се наситняват. Маслото се разтопява в горещ тиган. За 1-2 минути се запържват лукът, морковите и чесънът. Добавят се орехите и стафидите, посолява се, поръсва се с магданоз и се запържва още 1-2 минути.
Шаранът се пълни със запържените зеленчуци и отворът се зашива. Рибата се набрашнява, пече се около 30-40 минути в обилно намаслена тава в предварително загрята до умерена температура фурна.
Сосът се приготвя, като доматеният сос, наситненият лук и маслините се запържват за 4-5 минути. Пет минути преди шаранът да се извади от фурната, около него се налива сосът и се оставя да се дозапече. След като се извади, шаранът се поръсва с настърган кашкавал.