Просто разбийте тестото, изсипете го върху смокините, изпечете и обърнете! Това безспорно е най-вкусният сладкиш, който можете да направите със смокини.
Възползвайте се докато трае сезона им да опитате този изключително вкусен и сочен десерт.
Приготвя се бързо и за приготвянето му можете да използвате всякакви смокини, само изберете тези, които не са много меки. Ето какво още ви трябва за вълшебния Смокинов сладкиш наобратно :
Смокинов сладкиш наобратно
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ (за форма 26 или 28 см):
- смокини за покриване на дъното на формата
За карамела:
- 170 г захар
- 5 супени лъжици вода
- 1 щипка сол
За блата:
- 130 г масло или маргарин, на стайна температура
- 150 г бяла или 200 г кафява захар
- 3 яйца
- 150 г гъсто кисело мляко или заквасена сметана
- 80 мл прясно мляко (6 супени лъжици)
- 200 г брашно, за предпочитане остро
- 2 чаени лъжички бакпулвер
- 10 г ванилова захар - 1 пакетче
- по желание 1/2 чаена лъжичка смлян джинджифил или малко настъргана лимонова кора
Приготвяне:
1.
2. За карамела изсипете продуктите в широк съд и разтопете захарта до карамелен цвят. Внимавайте да не го изгорите. Веднага го изсипете върху смокините, за да запълните празнините между тях.
Снимка: YouTube
Включете фурната да загрява до 180 градуса.
3. За блата: маслото се разбива със захарта на пяна, след което едно по едно се добавят яйцата, като се разбиват с миксера. След това добавете киселото мляко и прясното мляко, след което разбъркайте с лъжица или шпатула.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
4. Смесете брашното с бакпулвера и го изсипете в сместа. След това добавете ванилова захар и по желание джинджифил или настъргана лимонова кора. Разбийте с миксер, за да няма бучки.
5. Изсипете сместа върху смокините и печете в загрята фурна на 180 градуса за 30 минути и още 7-8 минути на 150 градуса.
Оставете изпечения сладкиш да изстине напълно, след което го отделете от формата и хартията и го обърнете.
Снимка: YouTube
Можете да го сервирате веднага топъл с топка сладолед.
Снимка: YouTube