В навечерието на рождения си ден реших да потърся нещо интересно за десерт. Това обикновено отнема много време, за да направи торта . Но нямах избор, приятели ще дойдат с бебета, които трябва да бъдат почерпени със сладкиши, а не искам да купувам боклуци по улиците. Представете си радостта ми, когато видях тази кралска торта . Имаше два пълнежа наведнъж и изглеждаше невероятно. Запазих рецептата без колебание.
За да не изгубя лицето си пред гостите, аз, разбира се, приготвих сладкишът първо за проба. И той напълно оправда всички очаквания. Деликатният вкус на извара прилича малко на чийзкейк, а ябълковият слой придава сочност и плодов аромат на печените изделия. Сигурна съм, че и децата, и възрастните ще харесат този пай с пълнеж.
Съставки
Масло 100 гр
захар 240 гр
яйце 3 бр.
Пшенично брашно 250 гр
Извара 400 гр
Сметана 100 гр
ванилия 1,5 гр
Царевично нишесте 1 супена лъжица
ябълки 3-4 бр.
Канела 0,5 ч.л
Сол 2 щипки
Подготовка
Смесете омекналото масло със 100 г захар, щипка сол и 2 яйца. Разтрийте до гладкост с лъжица. Добавете брашно и омесете еластично тесто. Увийте го в найлоново фолио и поставете в хладилник за 30 минути.
За да направите пълнежа смесете изварата, яйцето, 90 г захар, ванилина, щипка сол и заквасената сметана. Разбийте сместа с блендер до гладкост. Добавете нишестето и разбийте отново.
Обелете ябълките и ги настържете на едро ренде. Поставете в сух тиган, поръсете със захар и канела и оставете да къкри за 5-7 минути, като бъркате непрекъснато. Влагата трябва да се изпари напълно.
Постелете дъното на разделената тава за печене (20 см) с хартия за печене, разпределете тестото и го разпределете равномерно, като оформите стените. Сложете охладените ябълки на дъното, а отгоре изсипете изварената маса. Отрежете краищата на тестото с лъжица.
Загрейте фурната до 180 градуса и печете пая за 40-45 минути. Оставете да изстине напълно в тавата, след това отстранете стените и прехвърлете в чиния
Кралски пай с извара и ябълки може да замени тортата без никакъв проблем за рождения ви ден. По желание може да се украси с горски плодове , шоколад или кокосови стърготини. Запазете рецептата, определено ще ви е от полза!