Бърз и лесен десерт , който можете да приготвяте всеки ден и да сервирате с кафе или чай. Приготвянето му ще ви отнеме само пет минути, а тортата (защото няма друго, по-подходящо име за тази вкусотия) е толкова проста, че дори и начинаещ може да я приготви. Приготвя се от прости съставки, много лесно и бързо, след няколко минути тортата е готова. Ето какво ви трябва за вкусната и лесна Торта Морена (защото толкова много напомня на любимата ни шоколадова вафла):
Торта Морена без печене
Продукти:
- 300 мл прясно мляко
- 120 г захар
- 10 г ванилова захар
- 60 г какао
- 150 г масло
- 400 г бисквити
- 120 г шоколад
- 30 мл олио
- 60 г печени неосолени фъстъци
Приготвяне:
В дълбок съд се наливат 300 мл прясно мляко. Добавете 120 г захар и 10 г ванилова захар. Разбъркайте за кратко с тел или бъркалка и сложете тенджерата на котлона, на среден огън. Гответе, като разбърквате от време на време, докато млякото се загрее и захарта се разтвори.
Пресейте 60 г какао директно в тенджерата и веднага разбъркайте с бъркалка, докато се разбият всички бучки.
Варете на умерен огън. Когато млякото заври, сместа ще започне да се сгъстява. След това добавете 150 г нарязано на кубчета масло и разбъркайте, докато се разтопи. Свалете съда от котлона.
В отделна купа начупете бисквитите на по-малки парчета. Когато шоколадовият сос се охлади, изсипете го върху бисквитите и разбъркайте добре, докато сосът попие добре в тях. Изсипете готовата смес във форма с размери 27х14 см, застлана с прозрачно фолио.
Заравнете сместа и я приберете в хладилника да стегне за час. Преди да извадите тортата от хладилника, пригответе глазурата. Запечете фъстъците, докато пуснат аромата си, след което ги натрошете.
Комбинирайте ги с разтопения шоколад с малко олио. Извадете тортата от фолиото и я покрийте с глазурата.
Когато глазурата стегне, можете да сервирате.