Има много рецепти за картофени гювечи . Най-често останките от картофено пюре се използват за приготвянето им, което е много удобно за пестеливите домакини.
Сосът, използван за печенето на картофи, е много подобен на този, който се използва за подправяне на карбонара паста . Ястието е много нежно и в същото време удовлетворяващо - идеално за семейна вечеря. Вместо пуешко можете да вземете пилешко месо и да заменете бекона с пушено свинско месо или колбас какъвто пожелаете и харесвате. От сирената, пармезан или моцарела е идеален вариант, но можете да вземете всяко друго твърдо сирене или кашкавал, пак въпрос на вашия вкус
Съставките
картофи 1 кг
пуешко месо 150 g
лук 1 бр
Заквасена сметана 300 мл
кашкавал 100 g
Яйце 1 бр
сол на вкус
Черен пипер (смлян) на вкус
бекон 50 g
магданоз на вкус
масло 1 супена лъжица
подготовка
Нарежете обелените картофи на кръгчета или големи кубчета и леко сварете в подсолена вода (около 10 минути). Можете да сварите цели картофи и след това да ги нарежете.
Комбинирайте заквасена сметана, настъргания кашкавал и яйцето, леко посолете и добавете черен пипер.
Загрейте тигана, разтопете маслото и запържете нарязания в него лук. Нарежете пуешкото на кубчета и също изпратете в тигана. Задушете за 5-10 минути.
Запържете бекон в тиган.
Сложете картофените филийки в намазнена купа. Залейте със смесената сметана, сложете месото и бекона. Печете 15 минути на 200 градуса, поръсете с магданоз и оставете за още 15 минути на 180 градуса.
Охладете леко и сервирайте на порции с пресни зеленчуци или като гарнитура към печено месо. Не забравяйте да готвите това вкусно ястие и да споделите рецептата му с приятелите си!