Новогодишна пита „Дядо Мраз“
Продукти:
1 кубче мая
300 мл. прясно мляко + 200 мл.
4 бр. яйца (1 жълтък се отделя за намазване)
4 с.л. кисело мляко
2 с.л. захар
1 с.л. сол
около 1 кг. брашно
масло, маргарин или олио при оформяне
мак и сусам
червена боя за сладкиши
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и се прави кладенче, прибавя се 1 с.л. сол. Млякото се смесва с водата и се затопля, към него се прибавя маята +2с.л. захар и брашно за да стане кашичка.
Покрива се с чиния и се оставя да втаса. Яйцата, киселото мляко и олиото се разбиват в кладенчето, след като втаса маята се прибавя и тя. Замесва се меко тесто, което не залепва. Оставя се да втаса около 40 минути и се дели на четири топки, като едната е малка, от нея се оформят очите, една топка за пискюла на шапката, една топка за нос, едно шнурче за козирка на шапката, брада и мустаци.
Другите три топки се разточват и се оформят като капка, слагат се една върху друга, като между тях се подмазват с мазнина (най - отгоре не се слага мазнина).
Горния край на капката се прегъва към козирката за да се образува шапка и се поставя топчето, което е отделено за пискюл, след което се поставя в подмазана кръгла тава.
Брадата се разточва, като в единия край се оформя като полумесец (това е устната на дядо Мраз), надолу се разрязва с нож, поставя се в широката част и се усукват, като брада.
За мустаците се оформя малък правоъгълник и се разрязват от двете страни като по средата оставя неразрязано тесто, усукват се и се слага върху брадата, за да се получи усмивката на дядо Мраз.
Очите се намазват с жълтък и се поръсват с мак, носа се боядисва с червена боя за сладкиши, като от жълтъка се отделя малко количество и към него се прибавя малко от боята.
Шапката и бузките също се боядисват с червено, всичко останало се намазва с жълтък и брадата се поръсва със сусам. Оставя се да втаса, след което се пече в предварителни загрята фурна на 180 градуса 15 минути на долно печене, след което на долно и горно за около още 30 минути.
След изпичане се напръсква с вода и се покрива с кърпа. Пет минути след изваждане трябва да се извади питата от тавата и да се постави на решетки за да изстине иначе ще се овлажни.
Продукти:
пуйка – 5 кг
за плънката:
ориз;
нарязани на дребно лук, морков, чушка, целина, които успешно могат да се заменят с 4 с.л. сушени зеленчуци;
шепа слънчогледови семки и стафиди;
бучка масло;
подправки-сол, черен и червен пипер на вкус, сушен риган
картофи – 1,5 кг
Начин на приготовление:
-продуктите за плънката се задушават, след което размразената, измита и подсушена пуйка се напълва и зашива
-напълнената пуйка се слага в подходяща тенджера, залива се с вода, добавя се 1,5 с.л. сол, след което се вари около половин час
-след това пуйката се поставя в тавичка, намазва се с масло и смес от сол, черен и червен пипер и сушен риган, около нея се поставят картофи и се залива с 3-4 ч.ч. от бульона
-пече се около 2,5 ч. – до готовност, първият час на 250 градуса, като се полива с бульон, след това се покрива плътно с алуминиево фолио и се намаляват градусите на около 200
-разрязва се на желани по големина порции, слага се от плънката и картофите.
Честита и здрава 2016 година – с настроение се наслаждавайте дълго на вкусните ястия и консумирайте с мярка!
Новогодишна солена торта
Продукти:
половин чаша задушени печурки
няколко кисели краставички
2-3 сварени яйца - настъргани
топено сирене за мазане
шунка и бекон
кашкавал
настърган на ситно морков
твърдо пушено сирене
майонеза
за палачинките
250 г брашно
500 мл прясно мляко
3 яйца
щипка сол
масло за мазане
Начин на приготвяне:
Яйцата разбиваме добре. В купа пресяваме брашното и при непрекъснато разбъркване добавяме яйцата, прясното мляко и шипката сол. Колко гъста трябва да е сместа? Приблизително колкото на боза (възможно е да се наложи да сложите повече или по-малко брашно). От тази смес ще получите повече палачинки от колкото ще имаме нужда. На нас ни трябват 8 броя, но можете в останалата смес да добавите ванилия и да си завиете няколко палачинки за десерт със сладко.
В незалепващ тиган слагаме малко парченце масло, и изсипваме черпак от сместа. Всяка готова палачинка намазваме допълнително с масло за да не изсъхнат краищата и похлупваме в тенджера.
Ако искате можете да овкусите и оцветите палачинките като в някоя добавите червен пипер, в друга наситнен магданоз.
Поставяме палачинката в плоска чиния, в която ще сервираме тортата. Намазваме я с топено сирене, нареждаме няколко парченца шунка, бекон. Отгоре намазваме с малко майонеза и поставяме втората палачинка. Мажем я с топено сирене - слагаме кисела краставичка - майонеза, и така редим всички останали продукти по пластовете - настърганите на ситно моркови, задушените печурки, пушеното твърдо сирене.
Следим отвсякъде да е еднакво дебела, като е най -добре да не става повече от 6 см - защото се реже трудно.
Последната палачинка намазваме отгоре и леко отстрани с майонеза и обилно поръсваме с кашкавал. Украсяваме с резенчета яйце, маслини и каквото ни хрумне.
Начин на приготвяне:
Пригответе крема като разбиете с миксер сметаната и пудрата захар.Прибавяйте сиренето ,,Маскарпоне,, на малки части ,като продължавате да разбивате,докато стане гладка смес.Сипете и кокосовите стърготини към крема.
Отцедете сока от компота в малка купичка,а част от ананасовите шайби оформете с нож на звезди.
Нарежете блатовете на ленти високи колкото е височината на ринг от форма за кекс.Сложете ринга на поднос за торта в средата.Намажете с кухненска четка първите три парчета блат със сиропа от компота.Поставете ги плътно по вътрешната страна на ринга.Вземете крем с шпатула и намажете блатовете равномерно.Дебелината на крема трябва да е колкото тази на блатовете.След това продължете,докато стигнете до средата.Намажете тортата отгоре като загладите добре крема.Отстранете ринга и покрийте и стените.Подредете ананасовите звезди отгоре и у рас те със зърна нар разпръснати небрежно.
Поставете в хладилник за няколко часа преди консумация.
Новогодишна капама
4 свински пържоли без кост
4 бр. сурова наденица
4 бр. пилешки бутчета
8 бр. червени чушки
500 гр. пресни печурки
200 гр. топено сирене
200 гр. кашкавал
1 ч.ч. бяло вино
250 гр . кайма
1 гл. лук
100 гр. ориз
1 с.л. Ггорчица
2 с.л. соев сос
3 с.л. коняк
къри
бял пипер
чер пипер
Начин на приготвяне:
Пържолите мариновайте за 2 - 3 часа в марината от смесените - горчица, соев сос, къри, коняк, бял и черен пипер.
Пригответе плънката за чушките като запържите лука, добавите каймата и накрая ориза и подправки по ваш вкус, с готовата плънка напълнете чушките, вземете бутчетата и ги подредете по дъното на гювеча, настържете кашкавал, сложете част от нарязаните гъби и настърган кашкавал, отгоре подредете суровата наденица, след това чушките, пак гъби, топено сирене и кашкавал, най - отгоре сложете пържолите, завършете с топено сирене и кашкавал, налейте виното и много малко мазнина, печете до готовност.
При мен печенето беше за 2ч. и 30 мин. в умерена фурна.
Необходими продукти:
Кори - 1 кг (2 пакетчета) фини за баница
олио - 1/2 ч.ч.
масло - 1/2 ч.ч. краве
За плънката
орехи - 2 ч.ч. счукани
захар - 2 - 3 с.л.
канела - 1 ч.л.
грис - 2 - 3 с.л. пшеничен
За сиропа
захар - 1 килограм
вода - 1 литър
ванилия
Начин на приготвяне:
Първо приготвяме плънката от смесени орехи, захар, канело и грис.
Разделяме корите на три.
Намасляваме тавата, в която ще печем и нареждаме една трета от корите. Сипваме плънката.
Подреждаме втората част от корите и слагаме и останалата част от плънката. Върху тях слагаме и третата част от корите.
Нарязваме баклавата както решим и поливаме с врящата мазнина.
Печем в умерена фурна. Изпечената баклава оставяме да престои една денонощие.
Приготвяме сиропа, който е врял 5-10 минути, докато се сгъсти и заливаме с него баклавата.
Покриваме залятата баклава с вестник и кърпа и след 24 часа е готова.
Добър апетит!
Продукти:
За тестото
З чаени чаши вода
1 чаена лъжица сол
1 супена лъжица захар
3 супени лъжици олио
2 яйца
1/2 кубче мая
Сирене
Брашно около 1 кг.
Мас
За сиропа
0,700 л. вода
200 гр. захар
Начин на приготвяне:
Замесва се меко тесто, което се разделя на 5 части. Всяка част се разточва, колкото е възможно повече, намазва се с разтопената мас.
В средата се очертава кръг и с нож се изрязват 8 парчета около кръга, които се поставят едно срещу друго върху централния кръг.
Получената кора се разточва до големината на намаслената тавичка и се поставя в нея. След това се слага мазнина и се поръсва с натрошеното сирене. По същия начин се процедира и с останалите кори.
На третата кора се поставят късметите – клончета от дрян с навити късмети, като в средата се поставя кръг/ символ на дома/.
Изпича се в умерена фурна и след като изстине се залива с сироп от 0,700л. вода и 200гр. захар.
Продукти :
черен пипер на зърна
3 стр.магданоз пресен
1 бр.моркови
1 бр.червени чушки
2 стр.черен пипер млян
1 щипкачесън стар
1 ч.ч.сирене краве
400 гр.сирене крема
Начин на приготвяне:
Смесват се крема сиренето и 1/2 ч.ч. от настърганото краве сирене. Добавят се скълцаната ситно скилидка чесън, пипер и сол на вкус.
Поставя се в хладилник най-малко за 30 минути. От тази доза се получават 6-8 снежни човека. Оформят се по 3 топки с различна големина за тялото на всеки снежен човек. Подреждат се една върху друга, като за по-голяма стабилност се използват клечки за зъби.
Върхът на чушката се изрязва –за шапчица на снежния човек, от морковът се изрязва част, която се използва за носле и черен пипер на зърна за очичките и копчетата. От стръкчетата магданоз се използват само дръжките –за метличка.
Продукти:
1 яйце
200 мл. кисело мляко
200 мл. прясно мляко (може вода и 2 лъж.сухо мляко)
2-3 с.лъж. Маргарин
1 к.лъж.сол
1 к.лъж захар
мая на прах (може и прясна)
брашно, колкото поеме.
Начин на приготвяне:
Замесва се меко тесто. В намазана с маргарин тава се оформя питката. Намазва се с жълтък, маргарин и се поръсва със сусам. Оставя се да бухне 30 мин.
Пече се на умерена фурна 180 градуса до готовност.
След като се извади от фурната намазва се с малко маргарин и се завива в кърпа.
Пълнена кисела зелка
Продукти:
1 средна кисела зелка
1 кг свински гърди без кост нарязано на хапки
2 стръка праз нарязани на едри парчета
1 равна ч.л. сол
черен пипер и чубрица на вкус
2 сухи люти чушки, грубо натрошени
1 равна ч.л. сладък червен пипер
3 с.л. свинска мас
Начин на приготвяне:
Загрейте маста в дълбока тенджера и запържете в нея месото до златисто.
Сложете праза, разбъркайте и похлупете тенджерата с капак.
Хванете заедно дръжките и капака с кърпи или ръкохватки за да не ви пари на ръцете.
Раздрусайте добре месото и праза за около минута.
Подправете пълнежа с двата вида пипер, лютата чушка и чубрицата.
Овкусете със солта.