Учени от университета в Маршал в Съединените щати проведоха експеримент, в който откриха, че редовната консумация на орехи може да помогне за намаляване на риска от развитие на рак на гърдата с цели 50%.
Експериментът е проведен с генетично модифицирани мишки, които са предразположени към бързото развитие на злокачествени тумори в организма. В една група животните получавали обичайната си храна. При други гризачи се даваха орехи: по отношение на хората, дневната норма на ядки за мишки беше еквивалентна на 56 грама при хората.
Учените наблюдавали състоянието на мишките през целия живот на гризачите. Те откриха, че в групата на животните, които ежедневно получават орехи, ракът на гърдата се развива наполовина по-малко. При мишки, в тялото на които въпреки това се развиват новообразувания, туморите са по-малки и се появяват в по-малък брой в сравнение с гризачите от паралелната група.
Авторите на експеримента посочват, че редовната консумация на ядки помага да се намали количеството на наситени мазнини в диетата и в същото време да се увеличи делът на ненаситените мазнини. Според тях именно ненаситените мазнини от растителен произход са фактор за намаляване на риска от рак.