Днес ще ви представим нова рецепта за приготвяне на меко тесто, което се разточва и пече в тигана. От него се получават вкусни и меки дърпани банички , които са идеални за закуска, бърза вечеря, а защо не и за обяд на крак? Сервирайте ги със сирене и кисело мляко или със сладко, мед или сметана, еднакво вкусни са. Ето какво ви трябва за рецептата:
Нова рецепта за дърпани банички
Продукти (измерени с чаша от 200 ml):
- 2 чаши хладка вода (400 ml)
- 1 чаша хладко мляко (200 ml)
- < 1/2 чаша растително масло (90 ml)
- 2 супени лъжици захар (40 g)
- 1 пакетче суха мая (1 супена лъжица/10 гр.)
- 1 чаена лъжичка сол (9 гр.)
- 7 чаши брашно (840 гр.)
- 200 гр. масло/маргарин
Приготвяне:
В дълбока купа се слагат две чаши хладка вода (400 мл) и една чаша хладко мляко (200 мл), 90 мл олио, захар (40 г) и едно пакетче суха мая (10 г). разбъркайте, за да се разтворят съставките.
След това постепенно добавете брашното и солта. Отначало се разбърква с лъжица, докато брашното се поеме в течността, след което се омесва на ръка. Месете няколко минути, докато тестото стане компактно и се отдели от стените. Все още трябва да е меко.
Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса за около 45 минути до 1 час, докато втаса хубаво и удвои обема си. След това го омесете малко и с набрашнени пръсти го изтръскайте върху леко набрашнена работна повърхност. Разточете го с ръце на дебела правоъгълна кора, след което навийте на руло.
Така оформеното тесто лесно ще разделите на 18 приблизително равни части. Оформете топка от всяко парче тесто. Разделете маслото на 18 части, след което върху всяка топка сложете по една чаена лъжичка масло. Оставете топките да почиват така около 5 минути.
След 5 минути топката се намазва с пръсти от маслото и се издърпва с ръце на малка кора колкото тигана.
Наредете така намазаните и издърпани "питки" по три една върху друга, като третата кора трябва да се постави с намазнената страна надолу (горната да остане ненамазана). По този начин ще получите 6 купчини от по три топки. Оставете ги да починат 5 минути.
След 5 минути всяка топка издърпайте отново с пръсти, този път на по-голяма кора, колкото чиния. Прищипете кората, като съберете страните към средата, след което с дланите оформете по-стабилна топка. След това върху леко набрашнена повърхност разтегнете отново с пръсти всяка топка лекичко, за да оформите тестото.
Загрейте тиган с незалепващо покритие или скара на умерен огън (регулирайте температурата, не трябва да е нито твърде висока, нито пък тих огън). Печете баничките около пет минути от всяка страна, като ги обръщате два до три пъти, докато покафенеят приятно.
Да ви е сладко!