250 гр. ориз
6 супени лъжици захар
500 мл. прясно мляко
1 пакетче пудинг ванилия
150 гр. кайсии (може и от компот)
1 л. вода
ЗА ДЕКОРАЦИЯ:
300 грама кайсии от консерва (или пресни)
50 гр. захар
100 мл. вода
В добре измития ориз сипете вода и варете, докато омекне и докато се изпари почти цялата вода. Разтворете пудинга в малко мляко. В ориза добавете захарта и разтворения пудинг. Варете на слаб огън и добавете млякото малко по малко, докато получите желаната гъстота. Ако използвате кафяв ориз, добавете повече мляко. Най-накрая прибавете намачканите кайсии и разбъркайте добре. Още докато сутляшът е топъл, го налейте във формички и оставете да изстине добре.
В тенджера на котлона сложете да се вари захарта с водата (за декорацията), след което добавете кайсиите, нарязани на филийки. Варете за кратко, след което оставете получения сироп да се охлади.
Изстиналия сутляш извадете от формите върху чинийки и залейте със сварените кайсии.