В сезона на патладжаните този вкусен и деликатен зеленчук може да ви служи като гарнитура, лека закуска и пълноценно основно ястие. Ако искате да разнообразите избора си от рецепти от патладжан - пригответе си патладжани по турски ! Любопитно е, че патладжанът в Турция с гордост се нарича "цар на зеленчуците" и "круша на любовта", а без ястия с патладжан е невъзможно да си представим менюто дори на най-малкия ресторант в Истанбул!
Патладжани по турски
Продукти:
2 патладжана
3 средни домата
2 моркова
2 глави лук
олио за пържене
1 връзка зелени подправки на вкус
сол и пипер - на вкус
Приготвяне:
Патладжаните се нарязват на тънки дълги плочи и се поръсват със сол.
Доматите и лукът се нарязват на ситно, морковите се настъргват на едро ренде.
Зеленчуците са смесват и леко се запържват в олио, като към тях се добавят пипер и сол на вкус. Отделно се пържат филийките патладжан.
Всяка плочка патладжан се слага върху тавичка, покрита с хартия за печене, покрива със слой от лук, домати и моркови, след което се покрива с втора плочка патладжан. Редува се така, докато се оформят купчинки от няколко слоя. Накрая патладжаните се поливат с малко олио.
Трябва да се пекат около 10 минути, температурата е 180 градуса.
Преди сервиране можете да поръсите с пресни подправки.