Всички обичат Шарлата. Този лек и лесен за приготвяне ябълков пай е добър за почти всеки. Предлагаме на вашето внимание хит на сезона-2017 - рецепта за новата Шарлата, която ще украси всяка изящна маса.
Вкусна ябълкова Шарлота рецепта
СЪСТАВКИ ЗА ТЕСТОТО
300 г брашно
200 г захар
150 г масло
3 яйца
0,5 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
коричка от един лимон
4-5 големи ябълки
пудра захар за декорация
тава за печене
СЪСТАВКИ ЗА СИРОПА
400 мл вода
200 г захар
1 щипка канела
ПОДГОТОВКА
Измийте и подсушете ябълките. Не белете кората, нарязвайте ги на тънки резени от 2 мм. Ярко червената кожа ще направи розите по-интересни. Можете да редувате в една роза резени с червена и жълта кожа. За да създадете единична роза имате нужда от 7 резена. Дебели или неравномерни парчета ще попаднат в пълнежа на Шарлатата. Останките от ябълки се нарязват на малки парченца.
Изсипете вода в тенджера, добавете захарта и канелата, оставете на огъня да заври. Когато захарта е напълно разтворена, натопете ябълковите филийки във водата и оставете да поврят. Намалете огъня и варете, докато ябълките станат меки. След това ги извадете и ги разстелете, за да се охладят и да изсъхнат. Сиропът все още е полезен.
Разбийте яйцата със захар, лимонова кора и щипка сол. Добавете маслото и продължете да разбивате. Добавете пресятото брашно и бакпулвер. Разбъркайте добре.
Изсипете тестото до една трета от височината на формата , като първо поставите пергаментова хартия. Поставете слой от смачкани ябълки. Изсипете останалото тесто върху слоя ябълка.
Сега ще създадем рози от ябълки . Поставете 7 охладени парчета ябълка, както е показано на снимката. Повторете процедурата за останалите рози.
Има и друг начин за формиране на рози . Това изисква време, но розите ще се окажат по-точни.
Разстелете розата върху тестото. Дълбоко потапяне в тестото не си заслужава, това е достатъчно, за да ги пазите на повърхността на Шарлата.
Печете 30-35 минути в предварително загрята фурна при температура 160 градуса. Съобразявайте се с фурната си. Проверете с клечка за зъби.
Преди да сервирате, предварително накиснете ябълковите рози със сироп. Можете да украсите тортата с пудра захар.
Такава красива Шарлота ще бъде украшение на някоя празнична трапеза и ще предизвика заслужена наслада сред хората около вас!
Ябълковите розички могат да се приготвят отделно и се поднасят с чай под формата на оригинални тортички. Не забравяйте да споделите тази рецепта с приятелите си!