Пълнените чушки са познато ястие, за което повечето хора не се нуждаят от конкретна презентация. Просто, разбираемо, красиво, удовлетворяващо почти всеки вкус. Приготвя се малко по-дълго от обикновена вечеря, но резултатът не ви кара да съжалявате за похарчените усилия.
В класическата версия на рецептата чушките са пълнени със смес от кайма, ориз и пържени зеленчуци. Ние ще ви предложим да се отдалечите от каноните, за да получите още по-ярък вкус, богат аромат и сочна текстура.
Тайната на тази рецепта е да добавите към каймата пресни домати и много зеленина. Просото придава допълнителна нежност и еднородност на пълнежа. Чушките са меки, ароматни в необикновено вкусен сос!
Съставките
Бял пипер 8 бр
телешка кайма 300 g
Кайма свинско 200 g
домат 3 бр
Червен пипер 1 щипка
зелен лук 1 стрък
чесън 2 скилидки
хмел на вкус
кориандър
Заквасена сметана или кисело мляко 7 супени лъжици
просо 100 g
Лютивка 2 с.л.
Доматен сос 4 супени лъжици
подготовка
Изплакнете просото до бистра вода, изсипете вряла вода, оставете за 30 минути, след което изцедете водата. Изплакнете чушките, отстранете семената. Комбинирайте двата вида мляно месо, добавете ситно нарязаните домати, зелен лук, както и всички подправки и просото.
Напълнете чушките с получената маса. Поставете заготовките плътно в тиган с дебели стени.
Смесете заквасената сметана, доматения сос, течна лютивка и изсипете черен пипер върху тази смес. Ако е необходимо, посолете. Поставете тигана на печката, след като заври намалете котлона и оставете да къкри чушките под капака за 35-40 минути.
Приятен апетит! Споделете впечатленията си, кажете ни как са пълните чушки?