Появата на тиквички предизвиква истинско раздвижване сред феновете да готвят и да ядат нещо вкусно. Има хиляди варианти как да си ги приготвите- да ги изпържете, изпечете или пък на фурна!
Много домакини са подготвяли такива лодки от тиквички с мляно месо и нищо повече. Предлагаме да ги декорирате с резенчета зрели домати. Предлагаме ви отлична алтернатива, в която остава формата и вкуса. Предвиждайки вашия въпрос: не, лодките няма да бъдат сурови.
съставки
2 броя тиквички
кайма 300–400 g
лук 1 брой
чесън 2 скилидки
кашкавал 50–70 g
домат 2-3 броя
моцарела 30 g
подправки 1 пакет
Зехтин на вкус
сол на вкус
Черен пипер (смлян) на вкус
подготовка
Измийте тиквичките, изсушете и нарежете наполовина. Отстранете пулпата, оставяйки на краищата до 1 см пулпа заедно с кожата.
Подготвените половинки от тиквички намажете с маслиново масло, поставете върху лист за печене в тавичка и печете 15 минути при 180 ° C.
Нарежете на ситно лука и чесъна. Пържете в зехтин до омекване. Добавете вътрешността от тиквичките. Гответе още 7 минути.
Отделно, запържете каймата и малко преди да е готова добавете останалата част за пълнежа
Сложете подправки, настъргнете кашкавал. Добавете към масата мляно месо и тиквички. Подправя се със сол и черен пипер.
Запълнете половинките с пълнеж. Разстелете върху лист за печене, предварително намазан с маслиново масло. Гарнирайте с тънки филийки домати, сол и пипер.
Печете 20-25 минути при 180 ° С. Няколко минути, преди да бъдат готови, поръсете тиквички с моцарела и изпратете във фурната.
Изобщо няма нужда от сос, защото пълнежът е необичайно сочен. За да придадете на ястието още по-ярки цветове, поръсете с нарязани подправки. Пригответе тиквичките според рецептата и изненадайте дори и през делничните дни, защото вашето семейство го заслужава!