Днес в менюто са финландски кисели краставички , които вече втора година правя в купички. Всичко е много просто и без стерилизация.
Тази рецепта се отличава със своята простота: няма нужда да се занимавате с вряща вода, да я изливате напред-назад. Краставиците се готвят бързо и всеки сезон се опитвам да приготвя колкото се може повече.
Приготвяне:
Първо накисвам краставиците във вода за два часа. След това ги нарязах на едри парчета, като ги измих и им отрязах краищата от двете страни. Нарязвам малки краставици наполовина.
Вземам голям леген, слагам го на огъня, наливам три литра вода в него. Добавям шест супени лъжици едра каменна сол, 400 грама захар, две чаени лъжички синапено семе и три дафинови листа.
Веднага щом водата заври, наливам 360 милилитра 9% оцет и отново оставям маринатата да заври.
Сега внимателно добавете краставиците към врящата марината. Разбърквам ги за няколко минути, докато краставиците си сменят цвета.
Щом краставиците побелеят, ги варете още три минути и отстранете от огъня.
Готовите краставици поставям в стерилизирани буркани и ги заливам с марината догоре.
Затварям бурканите с чисти капачки, завивам ги и ги обръщам с капачките надолу. Завивам с одеяло и оставям докато изстине напълно.
Съхранявам краставиците на стайна температура.
Краставиците, които се получават са изключително вкусни !