Пицата е една от любимите бързи храни в света, но се оказва, че тази италианска вкусотия може да не е толкова вредна за вас, колкото си мислите.
Ако е направена с пресни съставки, както правят италианците, пицата може да облекчи симптомите на ревматоиден артрит , показва проучване.
Какво представлява ревматоидният артрит?
Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което възниква, когато имунната система погрешно атакува здрави клетки, причинявайки възпаление и подуване. Това е дългосрочно състояние, което причинява болка и скованост в ставите, за което в момента няма лечение. Въпреки това ранната диагностика и лечение – от упражнения до операция – са ключови за предотвратяване на дълготрайно увреждане на ставите.
Учени от Италия установиха, че яденето на поне половин пица веднъж седмично може да помогне за намаляване на болката, причинена от болестта, с до 80 процента. Експертите казват, че това се дължи на противовъзпалителните свойства, открити в някои от пресните съставки.
„Тези полезни ефекти вероятно се дължат на моцарелата и в по-малка степен на зехтина, въпреки че не успяхме да оценим възможния принос на доматения сос“, пишат изследователите.
Пицата помага
За проучването, публикувано в Nutrients, експертите анализираха консумацията на пица и по-широката диета на 365 души с ревматоиден артрит на възраст между 18 и 65 години. Участниците, които ядат половин пица повече от веднъж седмично, съобщават за намаляване на болката в сравнение с тези, които ядат две пици на месец. Тези с по-тежки форми, които ядоха същото количество пица, усетиха 80% намаление на болката.
Повече от 400 000 възрастни в Обединеното кралство страдат от болестта, според Националната асоциация за ревматоиден артрит. Лекарства като стероиди и физиотерапия са основните форми на лечение на състоянието. Няма убедителни доказателства, които да предполагат, че някои диетични промени могат да облекчат ревматоидния артрит. Въпреки че някои хора с болестта смятат, че симптомите им се влошават след консумация на определени храни, здравните власти препоръчват спазването на противовъзпалителна средиземноморска диета, която включва зеленчуци, плодове, бобови растения, ядки, пълнозърнести храни, риба и ненаситени мазнини като зехтин.