Ново двайсет! Цял живот сме пили грешно ракията - ето как да й се насладим по всички традиции и табиети:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Ново двайсет! Цял живот сме пили грешно ракията - ето как да й се насладим по всички традиции и табиети:
81405
Източник: actualno.com
Снимков материал: pixabay.com
Ново двайсет! Цял живот сме пили грешно ракията - ето как да й се насладим по всички традиции и табиети:

Кулинарният етикет изисква всяко питие да се приема със съответстващото му ястие, така че да усетим всичките му вкусови качества, без при това да страдаме от последиците от алкохола.

И докато някои изискани питиета вървят най-добре с не по-малко засукани ястия, има и такива, които не са особено "претенциозни" в това отношение. Да вземем за пример уискито: няколко бадема и фъстъка са напълно достатъчни, или пък коняка: два-три шоколадови бонбона и сте окей.

Ракията е някъде по средата между простотата и сложността на мезето.

Например, тя може да се пие с леки мезета: зеленчукова салата, маслини, сирене, суджук. Или пък за десерт с плодове, орехи. Също и с кафето след хранене: в западните региони на Испания и в Португалия е обичайно обядът или вечерята да се приключи с няколко капки ракия в кафето (при това, да не звучи пренебрежително, но относно качеството на иберийската ракия има доста какво да се желае, с извинение).

А в България пък има едно неправилно схващане: че ракията непременно трябва да се пие студена, едва ли не ледена. Но в такъв случай доста от качествата и спецификата на ароматите й просто се губят. Всъщност, отдавна е забелязано, че ледът само прикрива някои от недостатъците на конкретната ракия. Най-удачната температура за сервиране на ракията е по принцип между 15 и 20 градуса. Специално по-дълго отлежалата се случва да бъде сервирана и при 27-28 градуса, особено сливовата – когато на тази температура се разгръща целият й специфичен ароматен и уханен букет.

ракия със салата

Безспорно, най-популярното мезе за ракия в България е шопската салата – както се носи мълвата, изобретена като съчетание в някое от заведенията на „Балкантурист“ през 1960-те години. Но „най-популярно мезе“ не означава задължително, непременно или единствено мезе. Ракията е широкообхватна напитка с цял комплекс аромати, ухания и вкусове – което означава, че може, съответно, да бъде съчетавана с най-различни придружаващи закуски.

По-известните съчетания са следните:

  • гроздова с шопска салата;
  • сливова с месо (колбаси, шунка);
  • дюлева с кашкавал;
  • крушова със саламурено сирене;
  • кайсиева със салата марули и саламурено сирене.

Твърде важно е и кога точно ракията ще бъде директно включена в самия процес на консумирането. Някои видове ракия са удачно решение като начален, така да се каже, стартиращ аперитив на трапезата: крушова, кайсиева, малинова; твърде често за аперитив се сервира класическата гроздова „каменарка“ с шопска салата. Мнозина познавачи пък обикновено оставят сливовата като главна ракия-придружител на основното ястие чак до десерта.

Обикновено се смята, че отлежалата ракия е по-добра от свежата, неотлежала. Разбира се, за определени концентрати като коняк, арманяк или уиски това е валидно. Но се случва и свежата ракия да се издигне до висотите на неповторимите ухания и аромати – особено това се отнася за крушовата (т. нар. „вилямовка“, т е. от круша сорт „Уилямс“), при която се акцентира на пресния и свеж дъх на напитката, а не толкова на отлежаването.

Кога и в кой сезон се пие ракията?

За много хора, волно или неволно, е останала представата, че ракията е зимно питие – може би, защото често отлежава в дъбови бъчви, в подземия, свързани с хлад, а от самото питие се получава усещане за топлина и съгряване. За други пък е тъкмо обратното: за тях пък това си е чисто лятна напитка, защото е свързана със зеленчукови салати, спускане на бутилката за изстудяване в хладен и студен кладенец, изстудена бъклица и прочее традиционни реквизити и аксесоари. Изводът е повече от ясен: ракията е универсално-сезонна напитка, която може да се пие по всяко време на годината.

Затова - наздраве от нас и бъдете умерени в консумацията на ракия!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft