Не само, че не се надебелява от хляб, но и той се оказв,че е извънредно много полезен. Консумацията на хляб намалява риска от сърдечносъдови заболявания .
Хората, които 2 или 3 пъти на ден ядат пълнозърнести храни имат между 20% и 30% по-малка вероятност за сърдечносъдови болести.
Окончателно е сложен край на мита, че хлябът е вреден за здравето и че от него се качват излишни килограми.
Това откритие е съобщено на XX Международен конгрес за храненето в Гранада.
„Диета, богата на хляб, най-вече пълнозърнест, може да намали теглото и индекса на телесната маса (ИТМ)” – казва професорът Луис Сера. Това е напълно обосновано твърдение. Ако се замислим, се оказва, че в последните години, въпреки намалената употреба на хляб, все повече хора затлъстяват. Очевидно проблемът не е в хляба. Може би просто по навик всички обвиняваме именно него. Много са грешни убежденията на хората, че от хляба се напълнява. Трудно може се изкоренява нещо, повтаряно в продължение на толкова много години. Така се оказва, че намаляваме и дори премахваме напълно хляба от начина ни хранене. Това е абсюлитна грешка!
Хлябът е много важна част от нашата диета и въобще от здравословния ни начин на хранене. Той е първоизточник на въглехидрати, фибри, витамин В и минерали. След направени изследвания се оказва, че употребата на хляб и пълнозърнести продукти намаляват риска от диабет, сърдечносъдови болести и дори някои видове рак. Хлябът причинява появата на киселини, които имат защитен биологичен ефект и предотвратяват опасността от рак.
Експертите обясняват, че въглехидратите са от първостепенно значение за нашето здраве. Човек трябва да консумира от 50 до 200 грама хляб дневно. Това осигурява около 22% от дневната енергия, необходима на организма.
Успокоихте ли се, че можете да си папвате хляб без страх от напълняване, мили дами? Да, ние също мислим, че това е една твърде добра новина! Съвсем заслужено можем да се възнаградим с една филийка! Но все пак няма да прекаляваме, нали?