Ново шокиращо разкритие направо смразява кръвта: Перат месото, преди да го сложат на витрината, а после го накисват с ...

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Ново шокиращо разкритие направо смразява кръвта: Перат месото, преди да го сложат на витрината, а после го накисват с ...
23110
Източник: retro.bg
Снимков материал: pixabay.com
Ново шокиращо разкритие направо смразява кръвта: Перат месото, преди да го сложат на витрината, а после го накисват с ...

Служители в столичен хипермаркет признаха, че шефовете им ги задължават да накисват месото във вода и да го перат преди да го нарежат и поставят под витрините за продажба. Идеята е то да изглежда свежо, розово и апетитно.

Като че ли едва ли не животното е заклано и разфасовано преди броени часове. В същото време в над 90 на сто от магазините предлаганото месо, дълго е лежало вкочанено в лед.

Двама студенти, работили в познат хипермаркет разказаха, как „перат“ месото с накисване, преди да го пуснат на пазара. Разкритията им направо смразяват кръвта. Според тях потребителите дори не подозират какво ядат. Месото се размразява, после се накисва за известно време с някакъв уж безопасен химикал. После се отцежда добре и става като чисто ново. Дори опитни готвачи могат да бъдат заблудени, разказват служители. Залежалите по витрините мръвки пък се мариноват с подправки и масла и наново се връщат в търговската мрежа. Дъхът се убива с билки, а клиентите с радост купуват залежалото месо, без дори да подозират какво носят в домовете си.

От най-залежалата животинска стока се прави кайма. Дори готовите кюфтета и кебапчета излизат от нея. Контрол върху пробутването на старо месо за свежо е почти невъзможен. Никой не може да каже колко дълго е било замразено месото, след като премине „специалното“ пране. Охладените месни продукти са още по-голяма заплаха за здравето на клиентите. Тъй като дори не се съхраняват както е нужно.

Затова единственият начин да сте сигурни, че ядете прясно месо е наличието на кръв. В пресните мръвки винаги има кръв, колкото и да ги миете. Докато в замразените само прозрачна течност.
Друг начин да сте поне малко сигурни, че едно месо е прясно, е да си го вземете с кост. Гаранцията не е голяма, но поне има минимален шанс месото да не е престояло прекалено дълго.

Още по-шокиращо е положението с телешкото месо. Внесените от Аржентина или Бразилия мръвки претърпяват жестоки процедури. За да бъде митото върху тях по-малко, то се изсушава в специални машини. А когато бъде внесено минава нова обработка – поставя се в перални пълни с осолена вода и се върти около 2 часа, докато достигне нормални размери. При това не е съвсем сигурно, че процедурите са безопасни. Съветът на служители в хипермаркетите е да се купува само българско телешко месо и то задължително с кост, за да сте сигурни, че е прясно. И е най-добре да се залага на кварталната месарница.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft