Ако ви е писнало от бързи сладкиши, приготвени с кондензирано мляко, желатин и маскарпоне, опитайте нещо ново. Приготвих тази кремообразна торта за мои приятели, които я оцениха с чиста десятка и отбелязаха, че я харесват дори повече от прословутото ми тирамису.
Затова реших, че вместо сложна торта, която ще ми отнеме цял ден, ще направя тази Крем-торта с бишкоти и плодове и за Нова година ще се посветя повече време на себе си, отколкото на кухнята. Процедурата е бърза и лесна, а резултатът е мек и много вкусен десерт, който се топи в устата. Ето какво ви трябва:
Крем-торта с бишкоти и плодове
Продукти:
бишкоти според нуждите
100 мл + 500 мл прясно мляко
100 г + 70 г захар
40 г + 35 г царевично нишесте/густин
8 г ванилова захар (1 пакетче)
125 г плодово кисело мляко с вкус на ванилия или заквасена сметана
280 къпини/малини/горски плодове
лимонов сок
10 мл вода
Приготвяне:
Постелете кръгла форма за торта с диаметър 22 см и гъвкав борд с хартия за печене на дъното и при необходимост отстрани. Вземете линийка и я поставете вертикално във формата, до стената, за да измерите необходимата височина. Разрежете бишкотите, с които ще покриете стените на формата, до необходимия размер.
В купа се наливат 100 мл прясно мляко, след което в него за кратко се напояват бишкотите и се нареждат по стените на формата с разреза надолу. След като сте оформили ринга, покрийте и дъното на формата с напоени за кратко бишкоти.
Оставете я настрана, след което започнете да приготвяте крема.
В тенджера се слага половин литър мляко, добавят се 100 г захар и 40 г нишесте, след което се разбива добре с тел за разбиване, докато нишестето се разтвори и се разбият бучките. След това поставете тенджерата на умерен огън.
Сварете млякото при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти като пудинг или малко по-рядко.
Оставете го настрана и докато кремът е още горещ, добавете пакетче ванилов екстракт и малка чаша плътно кисело мляко с вкус на ванилия или плод по избор, може и заквасена сметана.
Разбъркайте, докато се смесят всички съставки и се получи равномерна, хомогенна смес. Кремът е още топъл, затова се разбърква бързо и веднага се изсипва върху бишкотите във формата. Разклатете леко формата и изравнете повърхността. Оставете да изстине, след което охладете за още 2 часа в хладилник.
През това време пригответе плодовия крем. В тенджера се слагат 280 г горски плодове по избор, може и замразени, добавят се 70 г захар, около 50 мл лимонов сок (от 1 сочен лимон) и 10 мл вода. Поставя се на умерен огън, докато заври.
След това оставете тенджерата настрана и добавете 35 g нишесте, след което разбъркайте, докато се разтвори.
След това пюрирайте сместа с ръчен пасатор до получаване на каша, след което върнете на умерен огън и варете при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.
Докато е горещ, изсипете плодовия крем върху белия крем и загладете. Оставете да се охлади на стайна температура, след което още 2 часа в хладилник. След изминалото време махнете обръча и украсете по желание.
Да ви е сладко!