Тесто:
250 мл топла вода
100 мл олио
1/2 кубче мая
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
500 - 550 гр. брашно
Плънка:
300 гр. замразен спанак
1 парче (100 гр) праз
5 - 6 супени лъжици олио
1 чашка вода
сол на вкус
За декорация:
червена пиперка, маслини, домати, ленено семе, сусам, маково семе
малко маргарин
Първо пригответе плънката:
Нарежете праза ситно и заедно със спанака (предварително размразен) го поставете да се пържи в тиган с олио. Добавете водата и сол на вкус и оставете да се задушават, докато течността се изпари. Дръпнете сместа настрана и я оставете да изстине.
Омесете тестото:
В съда, където ще месите, поставете маята, водата и захарта и смесете, докато се разтвори маята. Добавете и олиото и солта. Брашното добавяйте постепенно и омесете средно меко тесто. Покрийте и го оставете да почине 20 мин.
От тестото се оставя едно малко топче за долната част (стойката) и за върха (звездата) на елхата.
Останалото тесто разточете върху набрашнен плот на правоъгълна кора с дължина около 30 см, нанесете плънката и я изравнете. Завийте на руло и краищата залепете с натискане на пръстите, за да не се отварят при печенето.
В голяма тава поставете хартия за печене и в средата в долния край поставете част от отделеното тесто за стойката на елхата. Нарежете
рулото на парчета с около 2 см дебелина (трябва да се получат 15 парчета) и ги подредете в тавата. На първия ред поставете 5, на втория - 4, после - 3 - 2 - 1 рула. При рязането рулцата ще изгубят формата си, но при поставяне в тавата леко ги дооформете.
От малка част от тестото направете топка или звезда и я поставете на върха на елхата. Долната част намажете с малко топла вода и япоръсете с ленено семе и отгоре със сусам.
Украсете елхата с червени чушки и домати, маслини, нарязани на кубчета, или според фантазията си. Отгоре поставете малки парченца маргарин.
Когато елхата е готова, включете фурната да се загрее до 190 градуса. Сложете я да се пече около 30 мин. След това покрийте с фолио и кърпа, и оставете малко да поизстине.