1 ч.ч. Прясно мляко
7 с.л. Вода
125 г Краве масло
1 ч.л. Сода за хляб
5 бр. Яйца
1/2 кофичка Кисело мляко
500 г Краве сирене
1 пакет Кори за баница
6 с.л. Олио
Баницата се прави с яйца и сирене. А всяко печиво с различен пълнеж получава име, което идва от допълнителните съставки - тиквеник, лучник, рибник и т.н.
Когато правите баница, не пестете от количеството яйца, масло и сирене. Колкото повече сложите, толкова по-вкусна ще е тя.
Когато правите баница с късмети, написани върху лист, е добре да го завивате в алуминиево фолио или хартия за печене. Хартията е по-здравословният вариант, но мазнината преминава през нея, мастилото може да се разлее и да не може да прочетете написаното. По-голяма защита има, ако листчетата са увити в алуминиево фолио. Ако приготвяте баницата за Нова година, предложете я след полунощ. Така всеки ще види какъв е късметът му за идната година.
В дълбока купа смесете яйцата и натрошеното сирене. Добавете содата към киселото мляко и леко разбъркайте. Когато шупне, добавете към сместа с яйцата. Разтопете половината масло и го прибавете. Объркайте добре. .Разстелете готовите кори. Очертайте дъното на съда, в който ще редите баницата и изрежете корите с остър нож.
Намаслете формата и застелете с 2 кори дъното й. Стопете останалата част от маслото и намажете кората с четка. Сложете няколко лъжици от сместа със сиренето и разстелете навсякъде. Отгоре сложете следващ ред кори. Тях намажете с олио и поръсете с малко вода. Следвайте този ред, докато всички продукти свършат.
По средата на баницата, върху сухи кори, подредете късметите. Напишете добри пожелания върху листчета и ги опаковайте в алуминиево фолио. Така мастилото няма да се разлее. Върху последния ред от корите сложете оставащата част от сместа със сирене и яйца. Нарежете баницата на парчета с остър нож. Залейте с прясното мляко.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. След като я извадите, напръскайте съвсем леко с вода. Сложете няколко парчета масло, за да се разтопят по повърхността й. Завийте с кърпа и оставете да се задуши за 10-15 минутки. Така баницата става мека, но с хрупкава коричка.