200 гр. моркови
200 гр. замразен или консервиран грах
350 гр. картофи
200 гр. варена шунка
100 гр. ябълки
5 сварени яйца
лимонов сок-recepta.html">лимонов сок
сол и черен пипер на вкус
За соса:
6 супени лъжици майонеза
3 супени лъжици гъста сметана
1 супена лъжица горчица
200 милилитра зеленчуков бульон
20 грама желатин
Сварете картофите, морковите и граха. Нарежете зеленчуците на кубчета. Ако използвате консервиран грах, отцедете течността и я оставете за приготвянето на соса. Ябълките и шунката нарежете на малки парченца. Плодовете напръскайте с лимонов сок и смесете всички продукти.
В отделен съд сложете майонезата, към нея добавете сметаната, горчицата, сол и черен пипер на вкус. Разтворете желатина в 200 мл зеленчуков бульон и прибавете течността към соса. След като изстине, с него залейте продуктите.
Застелете дъното на форма с фолио, като краищата му да излизат извън съда. Разпределете слой от половината зеленчуци, върху тях сложете сварените и обелени яйца (цели) и покрийте с останалото количество зеленчуци. Увийте салатата с фолиото и приберете в хладилника за 8 часа, за да стегне желето. Готово ястие прехвърлете в подходящ съд и украсете с листенца магданоз, парченца червена чушка или както намерите за добре.