Това бяха любимите ми сладки от детството! Мама оформяше едната тава като полумесеци, а другата - като ореховки, но и двата вида бяха божествени на вкус! Полумесеците са наистина красиви, крехки, мънички сладки с вкус на орехи. Ореховките пък са слепени с мармалад или течен шоколад, а може и с крема, който аз предлагам в рецептата - получавате нов вкус, който небцето ви дълго ще помни!
Лесни са за приготвяне и винаги, когато ги правя, се изяждат още преди да са изстинали напълно.
Новогодишни ореховки
Продукти:
- 350 гр. меко брашно
- 150 гр. захар
- 1 ванилова захар
- 1 лимон - кора (сложих портокалова кора, защото нямах лимон и стана супер)
- 200 гр. масло/маргарин
- 2 жълтъка
- 1 яйце
- 2 супени лъжици ром (който няма или не иска, нека замени рома с мляко)
За потапяне на сладките:
- 2 белтъка
- 150 г смлени орехи (в моя случай блендирани)
За слепване:
- 100 гр. шоколад
- 2 с.л. олио
Снимка: YouTube
Приготвяне:
Маслото трябва да е размекнато на стайна температура, за да може да се омеси добре.
Добавете всички съставки: брашно, захар, ванилова захар, настъргана лимонова кора, яйце, жълтъци, а аз добавих мляко, защото децата ми не обичат миризмата на ром.
Замесва се тесто. Първоначално е малко сухо, но бавно, докато месите, маслото ще се отпусне и ще се омеси добре. Когато тестото е готово, късайте малки парчета и ги сплесквайте между дланите си на топчета, малко по-големи от лешник.
Снимка: YouTube
В малка купа сложете двата белтъка и ги разбийте малко с вилица, а в друга купа сложете смлените орехи. Напълнете купата с белтъци с толкова топчета, колкото побере, след което ги прехвърлете върху смлените орехи и ги оваляйте хубаво.
От белтъка топчетата стават много лепкави, така че е най-добре да ги вадите с лъжица или щипка или друг инструмент, за да нямат контакт с ръцете ви. Затова не потапяйте пръстите си в белтъка.
Докато правите топчетата, включете фурната да загрява на 180 градуса. Подредете ги в намаслена тава и печете около 20 минути. От това количество продукти се получават две пълни тави от фурната.
Снимка: YouTube
Изпечените топчета се оставят да изстинат, след което се съединяват две по две с крема и се подреждат в поднос.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Няма по-простичка и вкусна рецепта за дребни сладки от следващата. Тези Орехови полумесеци са просто неустоими! Сладки, вкусни, топящи се в устата. А те са толкова лесни за приготвяне, че би било жалко да не ги опитате.
Орехови полумесеци
Продукти:
- 2 яйца
- 250 г смлени орехи
- още 250 г смлени орехи за овалване
- 180 г пудра захар
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта с вилица. Добавят се смлените ядки и сместа се заглажда добре. Оформете с ръце рулца, леко извити в краищата, като всяко рулце оваляйте в ситно смлени орехи.
Снимка: YouTube
Наредете ги в тава, застлана с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса, след което изпечете готовите полумесеци за около 35 минути. Извадете ги, охладете ги и се насладете на вкуса им. Много, много просто.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!