2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 к.л. сол
1 ч.л. канела
1 ч.л. смляно индийско орехче
1/4ч.л. смлян бахар
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. есенция ванилия
3 яйца
2 ч.ч. сушени плодове без костилки (сини сливи, смокини, червени боровинки и пр.), накълцани на парченца
1 ч.ч. нарязани орехови ядки
ЗА ГЛАЗУРАТА:
1/3 ч.ч. пудра захар
1/3 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. масло
2 с.л. лимонов сок
Пресейте брашното и го смесете със содата, подправките и захарта. Добавете на тънка струйка олиото, млякото (бъркайки непрекъснато) и ароматизирайте с ванилията. Прибавете едно по едно яйцата, като бъркате добре след всяко. Най-накрая добавете ядките и сушените плодове. Получената смес разпределете в намазнена и набрашнена форма или тавичка и печете в загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути. Тествайте готовността със суха клечица в центъра на сладкиша - трябва да излезе суха.
Извадете готовия кекс и го оставете да се охлади. През това време пригответе глазурата: разбъркайте съставките в касерола на силен огън, докато се хомогенизират и загреят (около 3-4 минути). Набодете охладения сладкиш с вилица или клечка, след което залейте с глазурата.
Поднесете го топъл или студен, с чаша чай, кафе или прясно мляко.