Тесто:
400 гр. брашно
50 гр. масло
25 гр. прясна мая
50 гр. захар
350 мл прясно мляко
1 чаена лъжичка кардамон или канела
За плънката:
1 жълтък
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка ванилия
150 гр. нишесте
200 мл прясно мляко
За захарната глазура:
100 гр. пудра захар
2-3 супени лъжици вода
За поръсване:
кокос
Тесто:
Отделете малко от хладкото мляко и в него разтворете маята, добавете малко захар, лъжичка брашно и я оставете да шупне. Смесете останалите сухи съставки, добавете втасалата мая заедно с млякото и омесете меко тесто. Доомесете с разтопеното и охладено масло. Оставете тестото да втаса хубаво.
Разделете го на 12 части, оформете топки, които веднага поставете в тавата, в която ще печете. Покрийте с кърпа и изчакайте отново да втасат.
Докато втасват топките, пригответе плънката:
С тел или миксер разбийте жълтъка със захарта, добавете млякото, ванилията и нишестето. Разбийте добре, за да се разтвори нишестето и всички съставки да се хомогенизират, след което поставете на огъня и сварете гъст крем. Дръпнете от огъня и оставете крема да изстине, но го покрийте или постоянно разбърквайте, за да не хване крема коричка.
Оформяне:
С дъното на малка чаша или с ръка върху всяко топче направете отвор, поставете плънката в шприц или пош (или просто с чаена лъжичка) и напълнете всеки отвор.
Сложете хлебчетата да се пекат на 225 градуса 12-15 минути, след което ги извадете.
За намазване:
Докато се пекат хлебчетата, смесете около 100 гр. пудра захар и 2-3 супени лъжици вода, разбийте добре и с четка намажете всяко хлебче с тази глазура, след което веднага оваляйте в кокоса.
ВАЖНО
Много са вкусни, а най-важното - остават също толкова вкусни и на следващия ден.
Докато се меси, тестото е доста меко, не се притеснявайте, така трябва да бъде. След като втаса, ще се убедите, че е лесно за работа.