1 с л зехтин
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
500 г кайма
520 мл готов доматен сос за спагети
500 г готови картофени ньоки
100 г настъргано сирене тип Витоша или Ементал
В дълбок тиган се сгорещява зехтинът на среден огън.
Прибавят се нарязаният на дребно лук и пресованите скилидки чесън и се готвят 5 минути.
Огънят се увеличава.
Добавя се каймата, готви се, като се разбърква с дървена лъжица 5 минути.
Сипва се доматеният сос и сместа се подправят със сол и черен пипер.
Кипва се и огънят се намалява на среден.
Сосът се оставя да къкри 10-15 минути или докато леко се сгъсти.
Междувременно ньоките се сваряват в кипяща, подсолена вода за 2 минути и се отцеждат.
Сосът се прехвърля в леко намаслена огнеупорна тава с размер 24 х 30 см и дълбока 6 см.
Отгоре се нареждат ньоките и ястието се поръсва с настърган кашкавал.
Фурната се загрява на 200 С.
Ястието се пече 15-20 минути или докато кашкавалът се разтопи, а сосът започне да къкри.
Ньоки Болонезе се поднасят със салата според сезона.