½ ч. ч. царевичен грис
½ ч. ч. пшенично брашно
200 г рикота или фина извара
50 г пармезан, настърган
1 ч. ч. пасирана печена тиква или пасирани сварени моркови
1 яйце
1 ч. л. нарязана прясна салвия или сушена
сол и пипер на вкус
за соса:
100 г горгонзола или друго меко синьо сирене
100 мл сметана
100 мл прясно мляко
Замесва се меко тесто от гриса, брашното, рикотата, пармезана, тиквата, яйцето и салвията. Не се бъркат прекалено дълго.
С лъжичка се взема от тестото, овалва се в брашно и се оформят сферични или по-издължени ньоки, които се прекарват по най-грапавата страна на кухненско ренде, за да се надупчи повърхността им.
Кипват се 2 л вода с 1 ч. л. сол. Ньоките се пускат във врящата вода да къкрят, докато изплуват. Изваждат се с решетеста лъжица.
Сгорещяват се млякото и сметаната. Слага се натрошеното сирене и се разбърква, докато се разтопи.
Ньоките се сервират със соса и с листенца салвия.