Миналата година не остана нищо от реколтата ни от орехи.
Всички ядки бяха черни и затова останахме напълно без този ценен черупчест плод.
Тази година обаче вече имаме три кашона и май още не сме събрали всичко.
Ето защо съветът на моята приятелка Анка ми беше изключително полезен и нямам търпение да го споделя с вас.
Препоръчвам го на всеки, който има късмета да има голяма реколта от орехи тази година (или пък просто обича да се запасява с този полезен продукт).
Консервираните по този начин орехи са много по-добри от замразените.
Те гарантирано няма да се развалят или мухлясат и ще останат точно толкова свежи, колкото и когато сте ги набрали.
И то преспокойно ще изтраят даже няколко години.
Снимка: pixabay
Как да запазим орехите без замразяване? Това е най-добрият начин!
Просто почистете старателно ядките от черупката и преградите вътре в нея.
Тези дълги есенни дъждовни дни са идеални за тази дейност .
След като сте обелили ядките, можем да започнем сухото консервиране .
Снимка: pixabay
Достатъчно е просто да наредите ядките в чисти буркани за консервиране.
Затворете с капак като при класическото консервиране.
Снимка: pixabay
Не добавяме нищо друго, никаква вода или маринати.
Сега сложете бурканите в голяма тенджера с вода, за да се стерилизират на 80 градуса по Целзий.
Варим само няколко минути, докато "хване" капакът и се вакуумира, само толкова.
Снимка: pixabay
Ядките, които се съхраняват по този метод, не се развалят, не плесенясват и издържат с години.
ПОСЛЕДЕН СЪВЕТ:
За да сте сигурни, че ядките няма да гранясват, добавете към тях един дафинов лист.
По същия начин можете да съхранявате всякакви други сурови ядки и сушени гъби.