У нас по-популярни са локумките , приготвени с бяло (или червено) вино, но тези с бира са не по-малко вкусни. Ще се убедите сами с лесната рецепта за биренки , която ви предлагаме по-долу.
Биренки с локум и орехче
Продукти:
200 мл олио
200 мл бира
1 пакетче бакпулвер (10 г)
500 г брашно
За плънката:
ситно нарязан локум
дребни орехи
За сиропа:
200 мл вода
200 г захар
За овалване:
смлени орехи
Първо се приготвя сиропът, за да има време да изстине (водата и захарта се слагат на огъня, от момента на завиране се вари 1 минута)
Приготвяне:
Сложете по една чаша от 200 мл олио и бира в дълбока купа, след това добавете пакетче бакпулвер и разбъркайте да се разтвори. След това започнете постепенно да добавяте брашното. Бърка се с лъжица, докато се поеме течността и се оформи компактно тесто.
Когато тестото стане достатъчно гъсто, го омесете на ръка, след което го омесете още малко върху набрашнена работна повърхност, докато стане еластично. Оформете на топка, върнете в купата, покрийте и оставете да почине за 5 минути на стайна температура.
След това късайте от тестото малки парчета, оформяйте с длани топчета колкото пинг-понг, сплескайте ги на тънка кора, след което ги напълнете с парченце локум и малка орехова ядка. Затворете ги като полукръг и оформете руло полумесец.
Подредете оформените биренки в тава, покрита с хартия за печене и ги сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна да се пекат за 35 минути.
Докато са горещи, се потапят за кратко в студения сироп до омекване, след което се овалват в смлените орехи.
Да ви е сладко!