Някои правят локумките с бяло вино, аз пък им слагам биричка! После всяка хапчица се топи на езика - пръхкави и меки:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Някои правят локумките с бяло вино, аз пък им слагам биричка! После всяка хапчица се топи на езика - пръхкави и меки:
Някои правят локумките с бяло вино, аз пък им слагам биричка! После всяка хапчица се топи на...
8552
Някои правят локумките с бяло вино, аз пък им слагам биричка! После всяка хапчица се топи на езика - пръхкави и меки:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

У нас по-популярни са локумките , приготвени с бяло (или червено) вино, но тези с бира са не по-малко вкусни. Ще се убедите сами с лесната рецепта за биренки , която ви предлагаме по-долу.

Те са икономични, лесни и бързи, така че мнозина ги приготвят през цялата година (защото са постни и обикновено ги предпочитаме по време на пости). Напълнихме ги с локум и орехче, а след това ги потопихме в сладък сироп - така са наистина неустоими, а всяка хапчица буквално се разтапя върху езика, когато отхапеш:

Биренки с локум и орехче

Продукти:

200 мл олио

200 мл бира

1 пакетче бакпулвер (10 г)

500 г брашно

За плънката:

ситно нарязан локум

дребни орехи

За сиропа:

200 мл вода

200 г захар

За овалване:

смлени орехи

Първо се приготвя сиропът, за да има време да изстине (водата и захарта се слагат на огъня, от момента на завиране се вари 1 минута)

Приготвяне: 

Сложете по една чаша от 200 мл олио и бира в дълбока купа, след това добавете пакетче бакпулвер и разбъркайте да се разтвори. След това започнете постепенно да добавяте брашното. Бърка се с лъжица, докато се поеме течността и се оформи компактно тесто.

бирено тесто

Когато тестото стане достатъчно гъсто, го омесете на ръка, след което го омесете още малко върху набрашнена работна повърхност, докато стане еластично. Оформете на топка, върнете в купата, покрийте и оставете да почине за 5 минути на стайна температура.

След това късайте от тестото малки парчета, оформяйте с длани топчета колкото пинг-понг, сплескайте ги на тънка кора, след което ги напълнете с парченце локум и малка орехова ядка. Затворете ги като полукръг и оформете руло полумесец.

полумесеци от тесто

Подредете оформените биренки в тава, покрита с хартия за печене и ги сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна да се пекат за 35 минути. 

биренки полумесеци

Докато са горещи, се потапят за кратко в студения сироп до омекване, след което се овалват в смлените орехи. 

биренки с орехи

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft