Собствениците на градини познават тази трева и водят безпощадна борба с нея.
Тученицата оцелява на всякакви почви; тя се разпръсква добре на големи площи. Това растение е сукулент.
Просто не трябва да смятаме тученицата за плевел, защото е годна за консумация, може да се добави при готвене по същия начин, както използваме киселец и други зеленчуци. Вкусът на тученицата е много приятен и можете да ядете, когато растението започне да цъфти.
Трука има леко кисел вкус, използва се като подправка в Закавказието и е местен заместител на каперсите. В Централна Азия тученицата е добре позната подправка, тук тя е деликатес, който се включва в менюто на ресторантите.
Най-лесният начин да приготвите тученица е да я мариновате. Сварете вода, добавете сол и тученица, оставете на огъня за 3 минути, изключете и изцедете течността. За 100 грама сочен трябва да вземете малка лъжица оцет, малко, също добавете дафинов лист и черен пипер.
За да избегнете готвенето на растението, просто го нарежете прясно в салатата си.