Зимата направи корекции не само в начина ни на живот, в стила на дрехите ни, но и в храненето ни. Често, когато няма време за измислянето на интересни ястия, поставяме на огъня тава с любимите си зърнени храни - и гарнитурата е готова. Днес ви предлагаме да разнообразите менюто си и да подготвите зашеметяваща зеленчукова запеканка
Това ястие ще се хареса на тези домакини, които обичат миксираноя дене: зърнени култури + месо + картофи или месо. В крайна сметка, сотирани броколи и зеле - не само вкусно, но и изключително диетични ястия е. Ако желаете, можете да добавите към рецептата парчета от любимото си месо или да го приготвите отделно.
СЪСТАВКИТЕ
500 г карфиол
500 грама броколи
150 г масло
1 супена лъжица.
2 супени лъжици. брашно
150 г твърдо сирене
италиански билки
1/2 ч.. сол
- Първо сварете карфиола и броколите. Бланширайте за 3 минути след повторно кипене. След това изсипете водата и оставете зеленчуците да се охладят.
- Време е да си направите бял сос бешамел. За да направите това, сложете в дълбок тиган или малка тенджера. Поставете маслото и брашното и разбъркайте всичко, докато стане гладко.
Добавете мляко, подправки и сол. Не се отдалечавайте от печката дори и за една минута, разбърквайте соса в продължение на 10 минути, така че да няма бучки. Когато бешамелът се сгъсти, отстранете от огъня.
- Намажете огнеупорната форма с масло. След това изсипете половината от соса на дъното тавичката и поставете броколите и карфиола
- Изсипете зеленчуците с останалия сос и изпратете ястието във фурната за 20 минути при температура от 200 градуса.
- 5 минути преди края на готвенето, поръсете ястието с настъргания кашкавал, за да направите твърда златна кора.
- Ако желаете може да добавите и месо в ястието, но ще трябва да си отделите малко повече време