Тази пица се различава от другите както по външния си вид, така и по метода на приготвяне, първоначално нейната рецепта е италианска. Освен това ястието е вид гастрономична визитна картичка на Неапол.
И така, имаме великолепна пица с типичен италиански пълнеж от домати, шунка и кашкавал. Необичайно прави тази пица ронливото и хрупкаво бутер тесто . Всичко, което е под него, след изпичане става супер сладко!
Съставките
Пшенично брашно 500 g
вода 240 мл
мая 8 g
захар 1 супена лъжица.
Зехтин 4 супени лъжици
сол на вкус
мащерка на вкус
Доматен сос 350 g
шунка 200 g
кашкавал 250 g
Бутер тесто 400 g
Яйчен жълтък 1 бр
подготовка
Пуснете маята в малко топла вода със захарта. Оставете за 10 минути. Пресейте брашното, добавете сол, олио. Изсипете тестото и останалата топла вода. Омесете тестото, затегнете купата с фолио, оставете за час. Омесете тестото, оставете за още половин час.
Разточете тестото по размер на тавата за печене и сложете хартия за печене. Поставете върху намаслена повърхност, оставете за половин час.
Изсипете доматеният сос и разнесете хубаво с вилица по цялата повърхност, добавете малко сол и суха мащерка. Сложете резенчета шунка и кашкавал, по ваш вкус може да добавите и сирене, ако искате
Размразете бутер тесто, коригирайте според размера на тортата. Покрийте плънката. Набодете повърхността на тортата с вилица, намажете я с жълтъка.
Печете пицата на 200 градуса, първо на горния рафт за 20 минути, след това на средния за още 15 минути.
Съвет . След като извадите пицата от фурната, я оставете под памучна кърпа за 10-15 минути. Благодарение на това пълнежът ще се стабилизира, вкусът става още по-добър. Приятен апетит!