Червеното цвекло е мощно средство за отслабване. Ястията, приготвени от него са вкусни и могат да бъдат най-разнообразни.
В продължение на два дни трябва да се яде само цвекло. За денонощие не трябва да изяждате повече от 2 килограма от продукта. Общото количество се разпределя на шест или осем равни приема, които да бъдат консумирани през еднакъв интервал от време. Цвеклото можете да си приготвите по следния начин: вземете една глава, изпечете я във фурната в подмазана с олио тава. Когато се изпече, настържете зеленчука на ситно ренде и го хапнете.
Докато се придържате към диетата, пийте колкото може повече течности (вода, зелен чай и др.), избягвайте сладките и газираните напитки.
Сварете и настържете двата зеленчука на ситно. Подправете салатата със зехтин, но не използвайте сол. Яжте от нея два дни, след което включете в менюто си други плодове, зеленчуци и обичайните ястия.
Необходими продукти:
200 грама прясно цвекло
1 литър пречистена вода
около 50 грама захар (не е задължително)
1 среден лимон
Начин на приготвяне:
Измийте старателно цвеклото, обелете го и настържете. Изцедете сока му, залейте остатъка с топла вода и варете в продължение на 20 - 25 минути. В края на приготвянето добавете изцедения сок, малко захар (ако желаете) и сока от един лимон. Изчакайте сместа да заври, свалете от котлона и след това я прецедете.
Напитката се поднася студена с кубчета лед.
Необходими продукти:
2 литра пречистена вода
1 килограм прясно цвекло
малко захар - на вкус
кора ръжен хляб
Начин на приготвяне:
Обелете цвеклото и го нарежете на ситно, сложете в буркан (или друг съд), налейте водата, добавете коричка ръжен хляб и малко захар (по желание). Покрийте съда с марля и оставете да ферментира в продължение на 3 дни. След това прецедете напитката, разлейте в бутилки, затворете и приберете в хладилника. Готова е за консумация
Пречистваща салата от цвекло и хрян
Необходими продукти:
1 средна глава цвекло
2 корена хрян (накиснати във вода)
2 узрели ябълки
1 супена лъжица трапезен оцет
Начин на приготвяне:
Обелете суровото цвекло и го настържете с помощта на ренде, полейте с оцета, добавете настърганите хрян и ябълки, разбъркайте. Салатата е готова.