Всички обичаме картофи, но повечето пъти ги консумираме по традиционния начин- печени, пържени или варени, но днес ще ви предложим една рецепта, с която ще преоткриете вкуса им.
Картофи под формата на пурички - рецепта на милиони, ако знаете как да си я приготввите. И не, не е пържено. Обикновено към картофеното пюре се добавя сирене или шунка, за да се придаде яркост на вкуса и тогава се оформят пръчиците. Изберете всякакъв вид паниране: галета, овесени ядки или чипс или корнфлейкс. И не забравяйте да се запасите с любимия си сос!
Съставките
картофи 1,5 кг
шунка 100 g
галета 70 g
масло 50 g
Яйце 3 бр
индийско орехче на вкус
сол на вкус
Черен пипер (смлян) на вкус
Пшенично брашно 100 g
подготовка
Сварете обелените и едро нарязани картофи в подсолена вода и направете на пюре. В картофеното пюре добавете жълтъците, омекотеното масло, ситно нарязаната шунка, солта, индийското орехче, билките и разбъркайте.
Разделете останалите белтъци на две равни части. Разбийте наполовина до хубава пяна и смесете в картофено пюре, а другата част оставете за паниране.
Потопете всяка картофена пръчица в белтъка, навийте в галета и запържете в растително масло до златисто кафяво. Сервирайте горещо и със сос! Майонеза или кетчуп са идеални добавки към тази вкусотия
Получава се картофено изкушение с хрупкава коричка, но много мека от вътре. Не е необходимо да е под формата на пръчици, може да е с топки, но продълговатите закуски са много по-удобни за потапяне в сос. Добавете малко настърган кашкавал в картофено пюре - няма да съжалявате! Тази проста американска почерпка, достойна за менюто на всеки ресторант, е подходяща като гарнитура и като самостоятелно хапване