Наскоро свекървата дойде на гости. Донесе много плодове и зеленчуци, включително тиквички. Толкова много, че как не ги правих и пак не свършват, затова реших да експериментирам и спретнах една нова рецепта.
За пълнени тиквички най-добре е да изберете млади пресни зеленчуци. Тогава те ще бъдат меки и сочни. Използвах гъби за пълнежа- печурки , но съм сигурна, че и с дивите ще се окаже невероятно вкусно. Съветвам ви да опитате тези прекрасни тиквички, които дори свекървата покориха. Мисля, че и те ще ви станат любими.
Съставки
Тиквички 2 бр.
Печурки 400 g
Лук 1
сметана 200 мл
кашкавал 100 g
Сол на вкус
Черен пипер (смлян) на вкус
Слънчогледово олио 1 супена лъжица
подготовка
Нарежете лукът на кубчета, а гъбите на тънки филийки. Загрейте слънчогледовото олио в тиган и запържете лука до прозрачност. Добавете гъбите на силен огън
Когато гъбите станат златисти, подправете със сол и черен пипер и след това залейте със сметана със средно съдържание на мазнини, намалете котлона и оставете да къкри няколко минути, докато се сгъсти.
Нарежете тиквичките на филийки с дебелина 3-4 см. С помощта на чаена лъжичка внимателно извадете вътрешността, за да оформите чиния. Внимавайте да не пробиете дъното.
Печете тиквичките на 180 градуса за 15 минути. След това напълнете с гъбен пълнеж, поръсете с настърган кашкавал и върнете във фурната за още 15-20 минути.
Печеният зеленчук се накисва в кремообразен гъбен сок. Оказва се, че е много деликатен и ароматен. Чашите с тиквички могат да бъдат страхотна гарнитура или пък пълноценно хранене. Сменете пълнежа и придобийте нов аромат. Съгласете се, изглежда невероятно!