Мойте Рецепти
4 чаени чаши захар
6 чаени чаши брашно
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилова захар
кората от 1 портокал или мандарина
100 грама кокосово брашно
5 чаени чаши минерална газирана вода
1 чаена чаша олио
прясно изцеден сок от 1 портокал или мандарина
5-6 супени лъжици мармалад от сини сливи (може да използвате и друг мармалад по желание)
2 супени лъжици какао
Няма да повярвате колко е вкусен и сочен този бърз постен сладкиш с кокос и портокал. Съветваме ви да го направите при първа възможност и да го дегустирате със семейството и приятелите. Рецептата е подходяща и за постещите, които не искат да се лишават от удоволствието на семейния празник. А щом го приготвите, не забравяйте да ни споделите колко ви е харесал!
1. Загрейте фурната на 180-200 градуса.
2. Пресейте брашното.
3. В дълбок съд сложете захарта, брашното, бакпулвера, ваниловата захар, кокоса и кората от портокал. Хубаво разбъркайте съставките.
4. В съда добавете олиото, газираната вода и сока от портокал. Разбъркайте добре с тел, за да се получи хомогенна смес без бучки.
5. Разделете сместа на две равни части. В едната част добавете какаото и разбъркайте с тел.
6. В правоъгълна тава със стена около 40 см поставете хартия за печене. В изсипете шоколадовата смес и я запечете в загрятата фурна за 10-15 минути, докато се получи коричка на повърхността. Тогава извадете тавата и намажете сладкиша с мармалад от сливи.
7. Върху мармалада изсипете светлата смес с ванилия и портокал и добре загладете. Върнете тавата във фурната и продължете с печенето още 20-25 минути, докато получи златисто-жълт цвят. Периодично проверявайте с клечка дали е добре изпечен. Извадете готовия сладкиш от фурната и покрийте с кухненска кърпа. Оставете года се охлади.
8. Обърнете охладения сладкиш върху подходяща чиния и махнете хартията за печене. След това отново го върнете в тавата и нарежете на парчета с размер по желание. По желание може да го намажете с мармалад и да поръсите с още кокос.