В момента на пазара освен цитруси, другият най- често срещан плод е ябълката , затова днес именно с нея ще ви предоставим една бърза и лесна рецепта за торта-трепач. Божествена и лека на вкус и най- важното супер лесна за приготвяне, дори неумелите в кухнята ще се справят с лекота.
На първо място, тортите се ценят заради пълнежа, а не зарадия външния вид, но този път отличният вкус напълно ще се впише във формата. Ябълковият пай върху пясъчно тесто изглежда по-добре от тортата и е много по-лесен за приготвяне. Това може да се пече не само за семейния чай , но и за специални гости.
Деликатен крем пълнеж въз основа на извара ще се превърне в нещо между чийзкейк и маскарпоне, но можете да експериментирате.Ние предпочетахме да го напълним с ядки и стафиди и да изпечем цяла торта , но ако не сте фен на ядките винаги може да замените с нарязаниплодовете на половинки и, да речем, да го направите от тях.
съставки
извара 450 g
Пшенично брашно 200 g
Заквасена сметана 200 ml
масло 100 g
захар 130 g
Яйце 3 броя
бакпулвер 5 g
грис 50 g
ябълка 4 броя
стафиди 50 g
орехи 50 g
коняк или бренди 3 супени лъжици
канела на вкус
ванилия на вкус
подготовка
Изплакнете стафидите и накиснете с три лъжички бренди (коняк).
Разбъркайте 30 г захар с един жълтък, 50 мл заквасена сметана и меко масло. Добавете брашното с бакпулвера и земесете тестото.
Разточете тестото малко, след това го поставете в форма, оформена в пергамент и оформете страните. Пробийте с вилица и поставете в хладилника за половин час.
Обелете ябълките и изрежете ядрото. Стафиди се смесват с нарязани ядки и по-добре ги смилайте в блендер и напълнете ябълките с тях и сложете върху тестото, залейте със сместа. Разстелете добре цялата маса
С миксер смесете изварата, 150 мл заквасената сметана, 100 г захар, грис, белтък и още две яйца. Изсипете сместа около ябълките така, че да не падне върху тях.
Печете за 45 минути на 180 градуса. По-добре е да го махнете от формата и ви препоръчваме да го декорирате с ядки.
Ядки, можете да изберете най-различни, вместо ябълки може да замените с круши. Между другото, по-добре е да не избират млади сезонни плодове : тестото няма да има време да се пече, а плодовете вече ще се стопят. Какво не може да се каже за сезонни плодове: ягоди или череши в пълнеж извара ще дадат приятна киселинност. Рецептите на желирани пайове винаги са приятни с простота си, но този десерт с ябълки , както виждате, е божествено изкушение. Споделете с нас опита си с гответе с желание и мерак!