Сигурно и вие имате някоя изпитана семейна рецепта за баклава , но днес ви предлагаме да опитате тази чудна баклава с грис . Получава се идеална на вкус - и сладка, и добре сиропирана, а грисът в плънката ѝ придава нежна текстура.
Баклава с грис и орехи
Продукти:
2 пакета фини кори за баница (от 400 гр.)
6 яйца
1 и 1/2 ч.ч.захар
1 и 1/2 ч.ч.счукани орехи
1 ч.ч.грис
300 гр.олио
За сиропа:
4 и 1/2 ч.ч.захар
6 ч.ч.вода
сок от половин лимон
Начин на приготвяне:
Намажете дъното на тавата с олио, след което наредете вътре корите от единия пакет.
Върху тях изсипете сместа за плънката, приготвена от разбитите със захар яйца, към които сте добавили гриса и орехите.
Покрийте плънката с корите от втория пакет.
Нарежете баклавата на ромбове и я залейте със загрято олио.
Изпечете я до зачервяване на умерена фурна.
Залейте готовата и охладена баклава с топъл сироп, приготвен от водата, захарта и лимоновия сок.