Няма как да не си направя за Великден, а този бъркан козунак без месене е фасулска работа, всеки може да го приготви

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Няма как да не си направя за Великден, а този бъркан козунак без месене е фасулска работа, всеки може да го приготви
Няма как да не си направя за Великден, а този бъркан козунак без месене е фасулска работа, всеки...
246515
Няма как да не си направя за Великден, а този бъркан козунак без месене е фасулска работа, всеки може да го приготви
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Месенето на козунак изисква майсторство, което се придобива с доста практика. А в наше време жените работят и нямат много време за такива занимания.

Поради това си купуват готов козунак от близкия магазин. Ако имат късмет, до тях ще работи и фурна, където ги месят майсторски. Но ако желаете да имате бързо направен домашен козунак – ето един вариант.

Бъркан козунак без месене

 

Необходими продукти

500 г брашно

25 г прясна мая

120 г масло на стайна температура (много меко)

160 г захар

300 мл прясно мляко

3 яйца

2-3 прахчета ванилия (или 1 течна ампула)

1-2 с. л. лимонена (портокалова или др.) кора

щипка сол

За плънката – по желание – шоколад, локум, стафиди, орехи…

 

 

Как да си го направите:

Първо е необходимо да разтворите маята в хладко прясно мляко. След това разбийте яйцата в подходяща купа, в която ще бъркате козуната. Пресейте брашното и смесете всички продукти. Разбъркайте ги добре, докато получите хубава главка смес. Можете да бъркате на ръка или с планетарен миксер, ако имате.

Покрийте купата с фолио и оставете съда на топло за около 40 минути – да втаса тестото.

Покрийте формата за печене с хартия за печене, която съвсем леко сте намазали предварително с олио. Втасалото тесто изсипете във формата. Може да сипете 2/3 от тестото и да сложите някакъв пълнеж по средата – парченца шоколад, нарязан локум, предварително накиснати стафиди или каквото ви харесва. След това покрийте с останалото тесто.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45 минути. С уговорката, че е необходимо да се съобразите с фурната си и да внимавате да не изгори отгоре козунака.

Да ви е сладко!

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft