На прага сме на един от най-тачените по нашите географски ширини зимни празници - Никулден. А както знаем, традицията на този ден повелява да се яде риба.
Обикновено това е шаран.
Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и всеки е добре дошъл в дома. Костите на рибата не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката. Вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.
Най-популярното ястие за Никулденската трапеза е рибник. Как да си приготвите традиционен рибник за Никулден ? Ето нашето предложение.
Никулденски рибник
Продукти:
- 1 голям шаран
- 1 ч.ч. орехи
- 1 глава кромид лук
- 2 кисели краставички
- 1 ч.л. доматено пюре
- 4 с.л. зехтин
- 1 връзка магданоз
- сол и черен пипер на вкус
За кората:
- 500 г брашно
- 250 мл вода
- 1 ч.л. сол
- 100 г топено масло или мас
- 1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Почистете добре шарана от люспите и от вътрешностите. Посолете отвън и отвътре и оставете в хладилника.
Омесете средно меко тесто от брашното, солта и водата. Оставете да почине 20 минути.
Запържете лука в горещ зехтин, прибавете орехите, киселите краставички и доматеното пюре. Подправете със сол, черен пипер и магданоз.
Напълнете шарана с приготвената плънка и зашийте с конец. Подсушете рибата добре.
Разделете тестото на 6 топки, като едната топка оставите за украса, а останалите разточете на питки с диаметър 30 см. Намажете питките с масло или мас. Поставете ги една върху друга и разточете на кора с дебелина 0,5 см.
Шаранът се увива в кората. Отделно тестото се разточва и се изрязват люспи, уста и очи. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в тавичка, намазана с масло, на 180 градуса около 50 минути. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.
Снимка: pixabay
В деня на Свети Николай, освен рибник, на трапезата трябва да има обредни хлябове, варена царевица, жито, постни сърми, чушки боб.