Тези милинки със сирене са традиционни за македонската кухня - смята се, че рецептата е създадена в град Тетово, затова носят и името Тетовски милинки . Най-хубавото им е, че са с хрупкава коричка, а вътре сърцевината е копринено мека! Изключително фини и нежни на вкус:
Тетовски милинки
Продукти:
(за тава с диаметър 28 см)
600 г брашно
1 чаена лъжичка сол
1,5 пак.
1 чаена лъжичка захар
2 жълтъка
1 чаша олио
хладко мляко според нуждите
За отгоре:
2 белтъка
натрошено сирене
парчета масло
Начин на приготвяне:
Първо сложете маята в малко хладко мляко с една чаена лъжичка захар, за да се активира. От втасалата мая и останалите съставки се замесва по-меко тесто и се меси възможно най-дълго.
Оставя се на топло място да удвои обема си. След като втаса, откъснете от тестото топчета с желаната големина, намажете ги с олио и ги наредете в тавата. Оставят се да втасат отново, докато станат двойни.
Намажете втасалите милинки с два разбити белтъка, поръсете отгоре с натрошено сирене и сложете парче масло или маргарин върху всяко топче.
Пече се на 200 градуса до хубаво зачервяване.
Готови са, ако са образували хубаво изпечена коричка, а като ги притиснем, са мека като гъба и отвътре с пореста структура.