26 Юли 2016
13329
Снимков материал: pixabay.com
Мусаката с патладжани е кулинарен деликатес, който се смята за традиционно гръцки. Все повече хора го предпочитат и има защо.
Продукти:
3 кг картофи
2 кг патладжани
600 мл зехтин
850 гр. мляно говеждо месо
1 глава лук
4 домата
сол и черен пипер на вкус
2 ч.л.
индийско орехче
6 с.л. брашно
250 гр. масло
400 мл прясно мляко
1,3 л вода
400 гр. кашкавал
3 жълтъка
2 с.л. галета
Приготвяне:
- Обелете картофите и ги нарежете на филийки с дебелина 2 см.
- Нарежете патладжаните надлъжно на филийки със същата големина. Накиснете ги за малко в подсолена вода и оставете за 15-20 минути.
- Запържете така нарязаните картофи и патладжан от двете страни в зехтин. За това количество зеленчуци може да ви отидат до 0,5 литра мазнина.
- Подгответе месото на готвене: Загрейте 50 мл зехтин, запържете ситно нарязания лук, добавете говеждото месо и разбъркайте за още 5 минути. След това добавете обелените настъргани домати, 1 ч.л. индийско орехче, сол, черен пипер на вкус и 500 мл вода. Задушавайте месото на слаб огън за 45 минути.
- Смесете млякото с остатъка от водата. В дълбок тиган разтопете маслото, добавете брашното. Постоянно разбърквайте. Добавете 1 ч.л. индийско орехче и жълтъците. На тънка струя налейте млякото, за да разредите сместа. След като сместа заври, отстранете от огъня. Бешамелът е готов.
- Намажете форма за печене с останалия зехтин и подредете мусаката в следния ред: половината картофи, половината от патладжаните, каймата, останалите патладжани, останалите картофи. По желание посолете слоевете.
- Залейте със соса, поръсете всичко с настърган кашкавал и галета.
- Загрейте фурната на 200 градуса и печете ястието един час.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари