Краставиците са сред най-обичаните дарове на лятото. И как иначе, като освен, че са вкусни, те притежават още редица качества, които често подценяваме: всеизвестно е, че краставиците са сред зеленчуците, които съдържат най-голям процент вода в състава си (над 95%), ето защо отлично хидратират тялото в жегите.
За съжаление, обаче, с края на лятото идва и края на изобилието от пресни зеленчуци на трапезата ни. Естествено е да се запитаме - има ли начин да ги запазим свежи и да съхраним всичките им полезни качества, така че да ги похрупваме и зимно време, вместо да купуваме изкуствено отгледани? За щастие отговорът тук е ДА и днес ще ви покажем един изключително простичък трик , с чиято помощ ще си имате свежи и хрупкави краставички даже и в средата на януари !
Необходими са ви:
- краставици
- свещ
Ето какво да направите стъпка по стъпка:
- Краставиците трябва да са здрави, цели, без загнили места по тях.
- Без да миете краставиците, ги подсушете идеално - може върху памучна кърпа (ще ги измиете, след като ги извадите от буркана за консумация).
- Внимателно поставете краставичките в стерилизиран сух буркан, без да го пълните догоре.
- Сега вземете свещ, задължително без аромат. Най-добре за целта подхождат малките чаени свещички.
- Поставете свеща в буркана върху краставиците и я запалете. Оставете свещта да гори в буркана 8-10 минути, без да затваряте капака.
- Когато измите определеното време, затворете буркана с капак, но се уверете, че свещта продължава да гори.
- Когато кислородът в буркана свърши, свещта ще угасне, а вакуумът вътре ще създаде идеалната среда за съхранение на краставичките.
Много лесно и бързо! Съхранявайте ги на сухо и хладно място - най-добре в мазето.