Когато купувате яйца от магазина или ги намирате в хладилника с нечетлива дата на производство, е важно да проверите свежестта им преди консумация. За разлика от други храни, яйцата могат да бъдат трудни.
Ако маркировките върху черупката са изтрити или изобщо ги няма, тогава яйцата не трябва да се използват за готвене. Най-вероятно те трябваше да бъдат изхвърлени отдавна. Ако използвате продукти с изтекъл срок на годност, това може да повлияе негативно на вашето здраве.
Срок на годност на яйцата
Полезните и диетични свойства на яйцата се запазват само през първата седмица след събирането им. След това могат да се съхраняват в хладилник за 3-4 седмици. Ако яйцата са били съхранявани по-дълго, консумацията им може да бъде опасна за здравето.
Как да проверите свежестта на яйцата
Вземете дълбока и широка купа и я напълнете със студена вода. Поставете всяко яйце в купата едно по едно и наблюдавайте как се държи във водата.
Ако яйцето падне на дъното и лежи хоризонтално, значи е прясно и може да се използва за готвене.
Ако яйцето се повдига под ъгъл на дъното или не докосва дъното, значи не е прясно, но е годно за консумация. Не може да се яде сурово, но може да се използва за приготвяне на бъркани яйца или твърдо сварени.
Ако яйцето се окаже на повърхността на водата, по-добре е да го изхвърлите, тъй като вече се е развалило.