Кюфтета в "пчелни пити" със сос Бешамел - това странно название на вкусотията, която ще ви представим днес, идва от интересния начин на подреждането му. Кюфтетата са огадени от резени картофи, така че приличат на пчелна пита.
Френският сос Бешамел придава на обикновените кюфтенца специален чар и лека пикантност. Всички ще бъдат впечатлени, а вие ще се гордеете със себе си! И така - ето как се приготвят тези фантастично вкусни печени кюфтета под сос Бешамел :
Печени кюфтета под сос Бешамел
Продукти:
3 картофа
500 грама смляно говеждо месо
1 скилидка чесън
магданоз, червен пипер на вкус
150 грама сирене Моцарела
сол, черен пипер
За соса:
5 супени лъжици масло
3 супени лъжици пшенично брашно
800 милилитра прясно мляко
2 чаени лъжички сол
половин чаена лъжичка индийско орехче
парче кашкавал
Приготвяне:
Започнете със соса. Вземете 2 касероли - в едната налейте млякото, а в другата сложете маслото.
Едновременно загрейте млякото и разтопете маслото.
Добавете брашното към разтопеното масло и като бъркате непрекъснато, запържете го до златисто.
След това, без да преставате с разбъркването, налейте постепенно млякото в брашнената смес.
Оставете соса да заври и варете 10 минути.
Добавете сол и индийско орехче към соса.
Разбъркайте и оставете настрана.
Нарежете зелените подправки на ситно.
В купа сложете каймата, добавете зелените подправки, сол, черен пипер, чесъна и червения пипер.
Смесете всичко. Обелете и сварете картофите до полуготовност.
След това ги нарежете на тънки филийки.
Вземете тавичка и я намажете с олио.
Поставете картофите по дъното и краищата на формата.
Оформете от каймата кюфтета и ги поставете върху картофените шайби.
След това с останалите картофени кръгчета отделете топките месо една от друга, както е на картинката.
Залейте с целия приготвен сос.
Настържете кашкавал на ситно ренде и поръсете отгоре върху ястието.
Пъхнете във фурната, загрята до 200 градуса, и печете 15-20 минути.
Поднесете готовото ястие топло.